elika Hemen zaude: Produkzio-sektoreak /  Animalien elikadura  /  Beste batzuk elika

Beste batzuk

TXOSTENA: KATALUNIAKO SANDACHEN INGURUKO KONTROLAK 15/07/30

Egile: ACSA

Kataluniako Elikagaien Segurtasunerako Agentziak (ACSA) txosten bat argitaratu du Katalunian 2013an SANDACHen harira egin ziren zaintza- eta kontrol-ekintzak azaltzeko. Txosten horretan, bestalde, hala Europar Batasuneko nola estatuko eta erkidegoetako araudian eta lan-ildoetan izan diren aldaketak ere jasotzen dira.

Dokumentu hori “Gizakien kontsumorako ez diren animalien azpi-produktuen (SANDACH) zaintza eta kontrola” bildumako seigarren zenbakia da. Bilduma horren egileak Nekazaritza, Abeltzaintza, Arrantza, Elikadura eta Ingurumena Saila (DAAM), Hondakinen Kataluniako Agentzia (ARC) eta Kataluniako Osasun Publikoko Agentzia (ASPCAT) dira; koordinatzailea, berriz, Kataluniako Elikagaien Segurtasunerako Agentzia (ACSA) da.

Gizakien kontsumorako ez diren animalien azpi-produktuak (SANDACH) honako hauek dira: osasun- nahiz merkataritza-arrazoiak direla medio gizakien kontsumorako erabiltzen ez diren animalien gorputz osoak edo zatiak, animalia-jatorria duten produktuak edo animalietatik eratorritako beste edozein produktu.

SANDACH produktuak elikadura-kate osoan sortzen dira: abeltzaintzako ustiategietan, hiltegietan eta animalia-jatorria duten produktuak ekoizten eta banatzen dituzten beste enpresa batzuetan, elikagai-denda txikietan, zooetan… Produktu horiek txarto kudeatuz gero, arriskuan jar daitezke osasun publikoa, animalien osasuna eta ingurumena.

SANDACHak zainduz eta kontrolatuz berma daiteke produktu horiek ez direla elikadura-katean sartzen, tratamendu egokia jasotzen dutela eta behar bezala biltzen, garraiatzen, gordetzen, manipulatzen, eraldatzen, erabiltzen eta suntsitzen direla, baita gizakien eta animalien osasuna arriskuan jarri gabe merkaturatzen direla ere.

Gainera, trazabilitatea kate osoan mantenduko dela ziurtatzen da, ekoizten direnetik suntsitzen edo saltzen diren arte.

Txostena: SANDACHen kontrola Katalunian

FVOK AZTERTU EGIN DU ANIMALIA-PROTEINAK NOLA ERABILTZEN DIREN AKUIKULTURAN 15/06/26

Egile: FVO

Elikagaien eta Abeltzaintzaren Bulegoko (FVO, ingelesezko sigletan) ikuskatzaile-talde batek ikuskaritza egin zuen Espainian, 2014ko azaroan, ebaluatze aldera kontrol ofizialek zer-nolako ahalmena duten hausnarkari ez diren Animalien Proteina Eraldatuak (PAT) akuikulturanerabiltzea baimentzen duten salbuespen-kasuetako baldintzak betetzen direla ziurtatzeko.

Irismenari dagokionez, ikuskaritzak lege- eta administrazio-neurri berriak izan zituen ardatz; zehazki, 999/2001 Araudiaren (EB) azken aldaketaren bidez sartutakoak. Helburua da bermatzea jatorria hausnarkarietan ez duten PAT hautagarriak bakarrik erabiltzen direla akuikulturako animalien elikagaiak ekoizteko.

Oro har, txostenak honako hau ondorioztatzen du:

  • erabilitako prozedurak egokiak dira kate osoan kontrol ofizialak antolatzeko.
  • erabilitako prozedurek neurri handi batean bermatzen dute hausnarkari ez direnen PATak bakarrik erabiltzen direla akuikulturarako elikagaietan.
  • hori egoki betetzen laguntzen dute, halaber, operatzaile gehienek aplikatutako neurri eraginkorrek(hausnarkari-jatorriko materialen presentzia saihestekohelburua dute).

Txostenean Espainiako agintaritza eskudunentzako aholkuak jasotzen dira, atzemandako gabeziak konpontzeko:

  1. Bermatzea laborategi batean onartutako metodoa erabiltzen dela pentsukonposatuetan hausnarkarien DNAren presentzia egiaztatzeko lagin ofizialak ikertzeko, eta laborategi horrek bete egiten dituela 882/2004 Araudiaren (EB) 12. artikuluak ezarritako betekizunak.
  2. Laginketa ofiziala egitea PAT derogatua duten pentsu konposatuen ekoizpenean eta erabileran, 999/2001 Araudiak (EB) ezartzen duen bezala.

FVOren txostena

EUROPAKO NEKAZARITZAKO ELIKADURA-KRISIETARAKO KONTINGENTZIA-PLANAK 15/05/22

Egile: FVO-CE

FVOk EBko 5 herrialde ikuskatu ditu (Danimarka, Txekiar Errepublika, Frantzia, Herbehereak eta Eslovenia), animalia-elikaduraren eta elikagaien alarmek eragindako krisialdietan kontingentzia-planetan jardunbide egokiko n arloak identifikatze aldera. Ildo horretatik, asmoa da hobeto hornitzea Europako Batasuna eta bertako estatu kideak; halatan, etorkizuneko krisiei aurre egin, osasun publikoa eta animalien osasuna hobeto babestu eta krisi horiek eragindako kalte ekonomikoa murriztu ahalko dira.

FVOren arabera:

  • Pentsuekin eta/edo elikagaiekin loturiko alerta-planak, kasu gehienetan, ezarrita edo amaitzear daude, eta krisiak kudeatzeko baliabide nahikoa dago plana betetzen dela bermatzeko.
  • Gaur egun, garrantzi handiagoa ematen zaio krisiak kudeatzeko erabiltzen diren tresnen elkarreragingarritasunari.
  • Ikuskatutako estatu kide gehienetan, oraintsu berriro antolatu dira administrazioak, eta kontingentzia-planak egokitzen ari dira antolakuntza-egitura berrietara,etengabeko hobekuntza bermatzeko.
  • Estatu kideek, oro har, honako hauek jotzen dituzte garrantzitsutzat larrialdietarako prestatzeko:
  • ardurak argi eta garbi esleitzea, o antolakuntza-egitura espezifikoak izatea (“alerta-unitateak” edo talde operatiboak),
  • informazio esanguratsua trukatzea eta jendaurrean jakinaraztea,
  • alertarik ez den egoeretan ere azpiegiturak eta prozedurak erabiltzea gorabeherei aurre egiteko,
  • alerta azkarreko sistemak erabiltzea egoera zaintzeko eta krisiak garaiz atzemateko,
  • datu konparagarriak eskura izatea eta egoki interpretatzea, o eskura izatea adituen zerbitzu independenteen arrisku-ebaluazioa, o argi zehaztea alerta-mailak eta horiek ezartzeko irizpideak,
  • eta, azkenik, kontingentzia-plana etengabe hobetzea, simulazio-jardueretan eta kasu errealetatik lortutako ikasbideetan oinarrituta.

FVOren txostena

11 orrialdetatik 1.a   Hurrengoa >>
ELIKA . Granja Modelo, z/g . 01192 . Arkaute (Araba) . Telefonoa: 945 122 170 . Faxa: 945 122 171 . berri@elika.eus
RSS iturria
WEB orri honek ez du besteren publizitaterik eta ez du jasotzen publizitatetik eratorritako finantzaziorik.
Diseño web Vitoria

Gure eta hirugarrenen cookieak erabiltzen ditugu, erabiltzaileen nabigazioa aztertzeko.

Bada, nabigatzen jarraitzen baduzu, cookieen erabilera onartzen duzula ulertuko dugu. Konfigurazioa aldatzeko edo informazio gehiago lortzeko jo hona.