elika Hemen zaude: Produkzio-sektoreak / Elikagaien industria / Higienea elika

Higienea

APPCC SISTEMA: OSASUN SAILEKO ERREFERENTZI ESTANDARRA GAURKORATU DA 17/10/09

Egile: Dpto.Salud (GV)

APPCC Sisteman oinarritutako elikagai industrian martxan jarritako autokontrol sistemen ezarpena metodo eraginkorra da elikagaien kontsumoagatiko arriskuaz ohartarazteko eta, urte batzuetatik hona, berau da Osasun Sailaren estrategiarik nagusienetarikoa elikagai segurtasuna hobetzeko. 

 

Orain arte, irizpideak batzeko oso baliagarri izan den 2004 erreferentzi dokumentua erabili izan da. Halere, interesgarritzat jo da elikagai establezimenduetako arduradun eta teknikarientzat erreferentzi harmoniko gisa balioko duen Estandar bat lantzea APPCC sisteman oinarritutako autokontrol sistemei eta berauen erabilpen uniformea errazteari dagokienez. 

Gainera ezaugarri hauetako dokumentuak, establezimenduek, administrazioak planak baimentzeko eta auditoretzak egiteko erreferentzia gisa erabiliko duena ezagutzeko balio du. Dokumentuan hurrengoko hauek aurkituko dituzu:

 

- Erabilpen eremua

- Definizioak

- Autokontrol planaren baldintzak

- Laguntza planak

- Autokontrol sistemaren funtzionamendua

 

APPCC sistemaren erreferentzi estandarra_ Osasun Saila (EJ) 2017

 

ARTISAU GAZTANDEGIEN ARAU SANITARIOA 17/08/04

Egile: Elika

AECOSANen Erakunde Batzordeak, elikadura-segurtasuneko eskumenak dituzten administrazio publikoen arteko koordinazio- eta lankidetza-mekanismoak ezartzeaz arduratzen den Agentziaren Organoak, Gaztandegi Txikietako Osasun Arauak Interpretatzeko dokumentua onetsi du. Dokumentua QUERED Landa- eta Artisau-Gaztandegien Espainiako Sareak egin du.


Dokumentuaren helburua da elikadura-segurtasunaren arloan dagoen Europako araudiaren zenbait kontu argitzea, araudia modu homogeneoan aplikatzen eta gaztandegi txikietara egokitzen laguntzeko.


Dokumentua egiteaz arduratu den lantaldean, honako hauek hartu dute parte: autonomia-erkidegoek, MAPAMAk (Nekazaritza eta Arrantzako, Elikadurako eta Ingurumeneko Ministerioa) eta AECOSANek.

Honako alderdi hauek jasotzen dira, besteak beste, lanean:

 

  1. Kontzeptu hauek argitzen dira, hala nola: “esne gordinarekin eginiko produktuak”, “heltze aurreko fasea” “ezaugarri tradizionalak dituzten elikagaiak”…

    Honako hauekin lotutako baldintzak interpretatzen dira: esnea hoztea, garraiatzea, erabilera askoko harraskak, aldagelak…

 

Dokumentu honek higiene-arautegia aplikatzen lagunduko die kasuistika oso jakina duten artisau-gaztandegi txikiei.


                               DOKUMENTURAKO SARBIDEA

 

Dokumentu interesgarriak:

 

SAGARDOAK: HAINBAT KATEGORIATARAKO KALITATE-ARAUA 17/02/24

Egile: BOE

 

Argitaratu berri da 72/2017 Errege Dekretua, hain zuzen ere, sagardo naturalaren eta sagardoaren hainbat kategoriatarako kalitate-araua onesten duena. Dekretu horren bidez, halaber, indargabetu egin da 1979ko abuztuaren 1eko Agindua, sagardoak eta sagarretik eratorritako beste edari batzuk arautzen dituena.

Arau honek hainbat sagardo-kategoriari buruzko definizioak eguneratzen ditu, eta merkatuan dauden sagardo-kategoria berriak sartu:

  • sagardo aromatizatua
  • sagardoa fruta-zukuarekin
  • izotz-sagardoa
  • sagardo-koktela
  • sagardo natural aparduna

 

Gainera, kategoria bakoitzean debekatuta zein baimenduta dauden jarduerak eguneratzen ditu, eta kontsumitzaileei ematen zaien elikadura-informazioa arautzen du, borondatezko elikadura-informazio gisa “light” terminoa sartuz.

Azkenik, laginak eta analisiak prestatzeko metodoak ezartzen ditu.

 

72/2017 Errege Dekretua, sagardo naturalaren eta sagardoaren hainbat kategoriatarako kalitate-araua onesten duena

12 orrialdetatik 1.a   Hurrengoa >>
ELIKA . Granja Modelo, z/g . 01192 . Arkaute (Araba) . Telefonoa: 945 122 170 . Faxa: 945 122 171 . berri@elika.eus
RSS iturria
WEB orri honek ez du besteren publizitaterik eta ez du jasotzen publizitatetik eratorritako finantzaziorik.
Diseño web Vitoria

Gure eta hirugarrenen cookieak erabiltzen ditugu, erabiltzaileen nabigazioa aztertzeko.

Bada, nabigatzen jarraitzen baduzu, cookieen erabilera onartzen duzula ulertuko dugu. Konfigurazioa aldatzeko edo informazio gehiago lortzeko jo hona.