elika Hemen zaude: Produkzio-sektoreak / Elikagaien industria / Higienea elika

Higienea

SAGARDOAK: HAINBAT KATEGORIATARAKO KALITATE-ARAUA 17/02/24

Egile: BOE

 

Argitaratu berri da 72/2017 Errege Dekretua, hain zuzen ere, sagardo naturalaren eta sagardoaren hainbat kategoriatarako kalitate-araua onesten duena. Dekretu horren bidez, halaber, indargabetu egin da 1979ko abuztuaren 1eko Agindua, sagardoak eta sagarretik eratorritako beste edari batzuk arautzen dituena.

Arau honek hainbat sagardo-kategoriari buruzko definizioak eguneratzen ditu, eta merkatuan dauden sagardo-kategoria berriak sartu:

  • sagardo aromatizatua
  • sagardoa fruta-zukuarekin
  • izotz-sagardoa
  • sagardo-koktela
  • sagardo natural aparduna

 

Gainera, kategoria bakoitzean debekatuta zein baimenduta dauden jarduerak eguneratzen ditu, eta kontsumitzaileei ematen zaien elikadura-informazioa arautzen du, borondatezko elikadura-informazio gisa “light” terminoa sartuz.

Azkenik, laginak eta analisiak prestatzeko metodoak ezartzen ditu.

 

72/2017 Errege Dekretua, sagardo naturalaren eta sagardoaren hainbat kategoriatarako kalitate-araua onesten duena

ARAU MIKROBIOLOGIKOEN BILDUMAREN GAURKOTZEA 17/01/11

Egile: Salud Pública Bizkaia

 

Osasun sailako Osasun Publikorako Zuzendariordetzako Bizkaiko Lurralde Zuzendaritzak Bilboko Udalaren Elikagaien Osasunaren Sailatalarekin batera elikagaien arau mikrobiologikoen bilduma gaurkoratu dute.

Elikagaien arau mikrobiologikoak – 2017

B. CEREUS ETA BESTE BACILLUS SPP. BATZUK ELIKAGAIETAN: OSASUN PUBLIKORAKO ARRISKUA - EFSA 2016

Egile: EFSA

EFSAren BIOHAZ taldeak, Europako Batzordeak eskaturik, zientzia iritzi hau eman du honako helburu hauei begira:

 

  1. Bacillus generoaren patogenotasunari eta genero horren birulentzian eragiten duten faktoreei buruzko informazioa eguneratzea, osasunari zenbaterainoko arriskua dakarkion aztertu ahal izateko (bereziki, elikagaietako B. thuringiensis bakterioari erreparatuta).
  2. B. cereus taldeko kideak bereizteko eskura dauden metodo mikrobiologikoak berrikustea, B. thuringiensis bakterioaren anduiak identifikatzeko; eta mikroorganismo horiek sortutako toxinen presentzia identifikatzeko metodoak aztertzea.
  3. Berriz aztertzea B. thuringiensis bakterioaren ingurumen-mailei buruzko egungo datuak eta elikagaietarako transferentziaren tasak.
  4. Zehaztea elikagaietan zenbatekoa beharko lukeen Bacillus eta bereziki B. thuringiensis bakterioen maila gorenak, giza kontsumorako segurutzat jotzeko.
  5. B. cereus, B. thuringiensis eta beste Bacillus spp. bakterioek eta haien toxinek eragindako arriskua kudeatzeko kontrol-aukerei buruzko informazioa eguneratzea.

 

ONDORIOAK

 

B. cereus taldearen bidez elikagaiek transmitituriko gaixotasun-agerraldi gehienetan, ikusi da 105 UFC/gramo baino bakterio-kontzentrazio handiagoak daudela. Alabaina, azpimarratu behar da B. cereus-en 103 eta 105  UFC/gramo arteko gaixotasun diarreiko eta emetikoen kasuak jakinarazi direla.

 

B. cereus bakterioak detektatu ostean, bakterioa kontrolatzeko bide nagusia da elikagaiak eta soberakinak ≤ 7 °C-an hoztuta edukitzea (eta, ahal dela, ≤ 4 °C-an).

 

Hauek dira beste kontrol-neurrietako batzuk:

 

  • Tratamendu termikoa
  • Presio hidrostatiko handia
  • Argi pultsatua
  • Irradiazioa
  • Desinfektatzaile kimikoak

 

Tratamendu horietako gehienak nahikoa eraginkorrak dira zelula begetatiboei aurre egiteko, baina bakar batzuk baino ez dira esporak inaktibatzeko gai. Elikaduraren industriak orain artean erabili dituen bitarteko batek ere ezin du inaktibatu zereulida toxina. Presio eta tenperatura handiko konbinazioak behar dira bakterio-espora erresistenteenak inaktibatzeko.

 

GOMENDIOAK

 

BIOHAZ taldeak gomendatu zuen B. cereus taldearen –bereziki, B. thuringiensis-en– agerraldien dosiaren eta erantzunaren arteko loturari eta jokatzeko moduari buruzko ikerketak egitea. Izan ere, ikerketa horiei esker, arriskua karakterizatu ahal izango da, eta bakterio horiek ingurumenetik elikagaietara transferitzen dituzten faktoreak kontrolatu eta ezaugarritu; horrez gain, elikadura-industrian ibilbideak eta Kontrolgune Kritikoak identifikatu ahal izango dira.

 

Risks for public health related to the presence of Bacillus cereus and other Bacillus spp. including Bacillus thuringiensis in foodstuffs - EFSA 2016

 

11 orrialdetatik 1.a   Hurrengoa >>
ELIKA . Granja Modelo, z/g . 01192 . Arkaute (Araba) . Telefonoa: 945 122 170 . Faxa: 945 122 171 . berri@elika.eus
RSS iturria
WEB orri honek ez du besteren publizitaterik eta ez du jasotzen publizitatetik eratorritako finantzaziorik.
Diseño web Vitoria

Gure eta hirugarrenen cookieak erabiltzen ditugu, erabiltzaileen nabigazioa aztertzeko.

Bada, nabigatzen jarraitzen baduzu, cookieen erabilera onartzen duzula ulertuko dugu. Konfigurazioa aldatzeko edo informazio gehiago lortzeko jo hona.