elika Hemen zaude: Produkzio-sektoreak / Elikagaien industria / Higienea elika

Higienea

ALDAKETAK HARAGIA GARRAIATZEKO TENPERATURA-BALDINTZETAN 17/11/07

Egile: CE

Europar Batasuneko Egunkari Ofizialean Europako Batzordearen 2017ko urriaren 31ko 2017/1981 (EB) Erregelamendua argitaratu da. Horren bitartez, aldatu egin da Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 853/2004 (EB) Erregelamenduaren III. eranskina, haragia garraiatzeko tenperatura-baldintzei dagokienez.

 

EFSAk eginiko bi irizpenetan oinarrituta, Batzordeak erabaki du haragi freskoa, eta bereziki kanal edo zati handiak, garraiatzeko tenperatura-baldintzei buruzko ikuspuntu alternatibo malguagoak sartzea, betiere osasun publikoarentzat arrisku handiagoa ez badakar eta kontuan hartuta, oinarrizko printzipioaren arabera, haragi horrek 7 °C-tan hoztua izan behar duela, tenperatura etenik gabe jaitsita. Malgutasun handiagoa izanik, haragia azkarrago iritsiko da kontsumitzailearengana hilketaren ondoren eta horrela agian errazago salerosiko da haragi freskoa Europar Batasunaren barruan.

 

Erregelamendu berriaren arabera, produktu espezifiko batzuk ekoizteko haragia 7 gradura iritsi baino lehen garraiatu ahal izango da, baldin eta agintaritza eskudunak horretarako baimena ematen badu, betiere:

  • Garraioa jatorrizko eta helmugako agintaritza eskudunek establezimendu jakin batetik bestera garraiatzeko ezartzen dituzten baldintzekin bat etorriz gauzatzen bada.
  • Haragia hiltegitik edo hiltegiko instalazioen leku berean dagoen zatiketa-gela batetik ateratzen bada zuzenean, eta garraioak ez badu 2 ordutik gora irauten.
  • Arrazoi teknologikoak direla-eta justifikatuta baldin badago.

 

Halaber, ardi-, ahuntz-, behi- eta txerri-haragiaren kanalak, kanal erdi eta laurdenak, edo handizka saltzeko hiru piezatan zatitutako kanal erdiak garraiatzen badira, 1. puntuan ezarritako tenperaturara iritsi baino lehen hasi ahal izango dira garraiatzen, betiere baldintza hauek betetzen badira:

  1. Tenperatura APPCC printzipioetan oinarritutako prozeduren esparruan gainbegiratzen eta erregistratzen bada.
  2. Kanalak, kanal erdiak eta laurdenak, edo handizka saltzeko hiru piezatan moztutako kanal erdiak, garraiatzen dituzten elikadura-enpresetako langileek haragia ateratzen den lekuko agintaritza eskudunaren baimen dokumentatua jaso badute salbuespen hori gauzatzeko.
  3. Kanalak, kanal erdiak eta laurdenak, edo handizka saltzeko hiru piezatan moztutako kanal erdiak, garraiatzen dituen ibilgailuak kanal horiek ibilgailuan izango duten airearen tenperatura gainbegiratzen eta erregistratzen dituen gailu bat badu, agintaritza eskudunek egiaztatu ahal izan dezaten bete egiten direla 8) tartekian ezarritako denborari eta tenperaturari buruzko baldintzak.
  4. Kanalak, kanal erdiak eta laurdenak, edo handizka saltzeko hiru piezatan moztutako kanal erdiak, garraiatzen dituen ibilgailuak hiltegi bakar bateko haragia jasotzen badu garraio-aldi bakoitzean.
  5. Salbuespen hau aplikatzen zaien kanalek, kanal erdiek eta laurdenek, edo handizka saltzeko hiru piezatan moztutako kanal erdiek, 15 graduko tenperatura izan behar dute zentroan garraioaren hasieran, baldin eta 1. puntuko tenperaturari buruzko baldintza (hau da, 7 gradu) betetzen duten kanalen, kanal erdien eta laurdenen, edo handizka saltzeko hiru piezatan moztutako kanalen, konpartimentu berean garraiatzen badituzte.
  6. Bidalketarekin batera elikadura-enpresako langile baten adierazpena bidaltzen bada. Ohar horretan adieraziko da kargatu aurretik zenbat denbora egon diren kanalak hozten; zein unetan hasi diren kargatzen kanalak, kanal erdiak eta laurdenak, edo handizka saltzeko hiru piezatan moztutako kanal erdiak; garraioak baimenduta duen gehieneko iraupena; baimenaren data; eta salbuespena baimentzen duen agintaritza eskudunaren izena.
  7. Helmugako elikadura-enpresako langileak agintaritza eskudunei jakinarazi beharko die kanalak, kanal erdiak eta laurdenak, edo handizka saltzeko hiru piezatan moztutako kanal erdiak, lehen aldiz jaso baino lehen, zein kanal ez diren 1. puntuan ezarritako tenperaturara iritsi garraiatu baino lehen.
  8. Haragi hori erregelamendu honetan ezarritako parametroekin bat etorriz garraituko da.

 

2017/1981 (EB) Erregelamendua

APPCC SISTEMA: OSASUN SAILEKO ERREFERENTZI ESTANDARRA GAURKORATU DA 17/10/09

Egile: Dpto.Salud (GV)

APPCC Sisteman oinarritutako elikagai industrian martxan jarritako autokontrol sistemen ezarpena metodo eraginkorra da elikagaien kontsumoagatiko arriskuaz ohartarazteko eta, urte batzuetatik hona, berau da Osasun Sailaren estrategiarik nagusienetarikoa elikagai segurtasuna hobetzeko. 

 

Orain arte, irizpideak batzeko oso baliagarri izan den 2004 erreferentzi dokumentua erabili izan da. Halere, interesgarritzat jo da elikagai establezimenduetako arduradun eta teknikarientzat erreferentzi harmoniko gisa balioko duen Estandar bat lantzea APPCC sisteman oinarritutako autokontrol sistemei eta berauen erabilpen uniformea errazteari dagokienez. 

Gainera ezaugarri hauetako dokumentuak, establezimenduek, administrazioak planak baimentzeko eta auditoretzak egiteko erreferentzia gisa erabiliko duena ezagutzeko balio du. Dokumentuan hurrengoko hauek aurkituko dituzu:

 

- Erabilpen eremua

- Definizioak

- Autokontrol planaren baldintzak

- Laguntza planak

- Autokontrol sistemaren funtzionamendua

 

APPCC sistemaren erreferentzi estandarra_ Osasun Saila (EJ) 2017

 

ARTISAU GAZTANDEGIEN ARAU SANITARIOA 17/08/04

Egile: Elika

AECOSANen Erakunde Batzordeak, elikadura-segurtasuneko eskumenak dituzten administrazio publikoen arteko koordinazio- eta lankidetza-mekanismoak ezartzeaz arduratzen den Agentziaren Organoak, Gaztandegi Txikietako Osasun Arauak Interpretatzeko dokumentua onetsi du. Dokumentua QUERED Landa- eta Artisau-Gaztandegien Espainiako Sareak egin du.


Dokumentuaren helburua da elikadura-segurtasunaren arloan dagoen Europako araudiaren zenbait kontu argitzea, araudia modu homogeneoan aplikatzen eta gaztandegi txikietara egokitzen laguntzeko.


Dokumentua egiteaz arduratu den lantaldean, honako hauek hartu dute parte: autonomia-erkidegoek, MAPAMAk (Nekazaritza eta Arrantzako, Elikadurako eta Ingurumeneko Ministerioa) eta AECOSANek.

Honako alderdi hauek jasotzen dira, besteak beste, lanean:

 

  1. Kontzeptu hauek argitzen dira, hala nola: “esne gordinarekin eginiko produktuak”, “heltze aurreko fasea” “ezaugarri tradizionalak dituzten elikagaiak”…

    Honako hauekin lotutako baldintzak interpretatzen dira: esnea hoztea, garraiatzea, erabilera askoko harraskak, aldagelak…

 

Dokumentu honek higiene-arautegia aplikatzen lagunduko die kasuistika oso jakina duten artisau-gaztandegi txikiei.


                               DOKUMENTURAKO SARBIDEA

 

Dokumentu interesgarriak:

 

12 orrialdetatik 1.a   Hurrengoa >>
ELIKA . Granja Modelo, z/g . 01192 . Arkaute (Araba) . Telefonoa: 945 122 170 . Faxa: 945 122 171 . berri@elika.eus
RSS iturria
WEB orri honek ez du besteren publizitaterik eta ez du jasotzen publizitatetik eratorritako finantzaziorik.
Diseño web Vitoria

Gure eta hirugarrenen cookieak erabiltzen ditugu, erabiltzaileen nabigazioa aztertzeko.

Bada, nabigatzen jarraitzen baduzu, cookieen erabilera onartzen duzula ulertuko dugu. Konfigurazioa aldatzeko edo informazio gehiago lortzeko jo hona.