elika Hemen zaude: Produkzio-sektoreak / Elikagaien industria / Higienea elika

Higienea

MALGUTASUN-NEURRIAK EZARTZEA EUROPAKO HARAGI- ETA ESNEKI-EKOIZLE TXIKIETAN 15/11/25

Egile: FVO

Elikadura eta Albaitaritza Bulegoak (FVOk) hiru eginkizun gauzatu zituen sei estatu kidetan (EK) 2009ko azarotik 2010eko martxora bitarte, elikadura-enpresa txikiek Higiene Paketean jasotako baldintza higieniko-sanitarioetan malgutasun-neurriak ezartzen dituzten egiaztatzeko.


EK hauek bisitatu zituzten: Alemania, Erresuma Batua, Espainia, Austria, Finlandia eta Txekiar Errepublika.

 

Hona hemen FVOko taldeak ateratako ondorio nagusiak:

 

  1. Malgutasun-neurriak oso maila desberdinean ezarri zituzten bisitatutako sei EKetan: EK batzuek (Erresuma Batuak, Austriak eta Alemaniak) malgutasun-neurri asko zituzten ezarriak; beste batzuek (Txekiar Errepublikak), berriz, oso gutxi erabili zituzten malgutasun-neurriak.
  2. Kasu batzuetan, Agintaritza Eskudun Zentralak neurri nazionalak ezartzeko jarraibideak eman zizkien euren agintaritzei; beste EK batzuetan, berriz, tokiko agintaritzei utzi zitzaien tokian-tokian malgutasuna ezartzen, higieneari buruzko araudian xedatutako neurriak erabiliz eta beste neurri nazionalik hartu gabe.
  3. Indarrean dauden neurri gehienak haragiaren sektorearekin daude lotuta (egitura, ekipoa, kontrol ofiziala, analisi mikrobiologikoa). Esnekien sektoreari dagokionez, elikagai tradizionalei ezarri zitzaizkien batez ere malgutasun-neurriak, eta bereziki muga geografikoak dituzten eskualdeetako (inguru menditsuak) elikadura-enpresek ezarri zituzten.
  4. Malgutasun-neurriak ezarri izana ez zen legeriak eskatu bezala jakinarazi.

 

Bestalde, EK batzuek maila nazionalean definitu dituzte Europako legeriak definitu ez dituen kontzeptu batzuk, esaterako: "oilategi-hegaztien eta lagomorfoen haragien kopuru txikiak", "baso-ehizaren kopuru txikiak", "tokiko txikizkako establezimendua", "bazterrekoa, lokalizatua eta mugatua" eta "beste txikizkako establezimendu batzuen hornidura".

 

Zenbait adibide

  • Hiltegi txikien eraikuntzari, diseinuari eta ekipamenduari dagozkion baldintzak egokitzea (estabulazioa izatea; "erizaintza" bereizi bat izatea; salbuespen orokorrak, hiltegiko jarduerak denboran bereizteko aukera ematen dutenak; gela bera erabiltzea animaliak hiltzeko eta/edo ebakitzeko ekintza desberdinetarako, betiere jarduera horiek denboran bereizita badaude; armairu bat edukitzea albaitari ofizialarentzat (OV), instalazio bereiziak izan beharrean...).
  • Elikagai tradizionaletarako malgutasun-neurriak, 2074/2005 Araudiaren 7. artikuluarekin bat etorriz (elur-oreinaren haragi lehorra; harri naturalezko haitzuloak edo bodegak erabiltzea esnekiak heltzeko; egurra erabiltzea naturalki hartzitutako hestebete gordinak ketzeko; kobrezko upelak, egurrezko ekipoak eta ehun naturalezko bilgarriak erabiltzea esnekietarako...).
  • Malgutasuna kontrol mikrobiologikoei buruzko 2073/2005 Araudia ezartzean: laginketa mikrobiologikoa salbuestea astean 2 tona haragi xehatu eta haragi-prestakin baino gutxiago ekoizten dituzten establezimenduentzat, edo laginketen maiztasuna gutxitzea eskualdeetako hiltegi txikietan (urtean ia 1.000 buru hiltzea, gutxi gorabehera). Laginketaren emaitzak onak eta egokiak izan badira soilik emango da laginketen maiztasuna gutxitzeko baimena.


Alde horretatik, EEk eta FVOk malgutasun-neurriak ezartzea sustatzen dute oraindik ere. Horretarako, zenbait aurkezpen eta eztabaida antolatzen dituzte; esaterako, honako hauek:

  1. Ekoizle txikientzako higieneari eta malgutasunari buruzko hitzaldia: (2015eko ekaina, EXPO Milan).
  2. Albaitaritzako Prebentzio Medikuntzaren Italiako Elkartearen hitzaldia: elikagaien ustiategi eta enpresa txikiei ezartzen zaien higiene-paketearen malgutasun-printzipioak (2015eko azaroaren 20an, Peruglian, Italian).
  3. Piamonte eskualdea - Eskualdeko Albaitaritza Zerbitzuaren hitzaldia, APPCCri eta malgutasunari buruzkoa (2016ko martxoaren 11n, Ivrean, Italian).
  4. Elikadura Segurtasunari buruzko Europako legeriaren malgutasunari eta salbuespenei buruzko jardunaldia (2015eko urriaren 29an, Bilbon, Espainian), Bizkaiko Albaitarien Argi Legezko Elkargoak antolatuta. Aurkezpenak bere web orrialdean daude:

Txostena: "Misión realizado en seis estados miembros a fin de reunir informaciones sobre la aplicación de la normas de higiene en los establecimientos de pequeños productores de carne y carne productos de mamíferos y productos lácteos" - EE

IV. GAMAKO PRODUKTUETARAKO HIGIENE-JARDUNBIDE EGOKIEN GIDA 15/09/21

Egile: AGEM

Fruta eta barazki freskoen sektoreak jada badu Higiene-jardunbide egokien gida IV. gamako produktuetarako.

Frutek eta barazkiek eboluzionatu egin dute bezeroen eskarietara egokitzeko; hala, kontsumitzeko prest dauden oinarrizko elikagai bihurtu dira, hots, IV. gamako produktu. Produktuok, osasun-aldetik, askoz ere eskakizun zorrotzagoak bete behar dituzte, manipulatu gabeko produktuen aldean.

Hori dela eta, Bartzelonako eta Probintziako Fruten Handizkako Enpresarien Gremio Elkarteak (AGEM) gida bat sortu du, sektore horrek erabat bete dezan osasun-arloko legeria. Fruta eta barazki fresko, zuritu, zatitu edo ontziratuekin lan egiten duten guztiei zabaldu nahi zaie. Gida hori lan-sistemetan txertatu behar da. Izan ere, jarduera posible guztiak hartzen ditu aintzat, jarduera bakoitzaren betebeharrak zehazten ditu eta, gainera, malgua da, enpresa-mota guztietan erabili ahal izateko.

Informazioa hiru bloketan sailkatuta dago:

1. Sistemaren aldez aurreko baldintzak: 14 kontrol-plan

2. Prozesuen azalpena: prozesuaren aldi bakoitzaren azalpena (arriskuak eta hartu beharreko prebentzio-neurriak barne)

3. Erregistroak (eranskina): kontrolatu beharreko plan edo prozesu bakoitzerako erregistro-orrien ereduak

UNTXI-HILTEGIETARAKO HIGIENE-JARDUNBIDE EGOKIAK 15/07/29

Egile: ACSA

Kataluniako Elikagaien Segurtasunerako Agentziak (ACSA) Higiene-jardunbide egokien gida bat argitaratu du Kataluniako untxi-hiltegietarako, eta gida horrek ASSOCATen (Kataluniako Hegazti eta Untxi Hiltegien elkartea) babesa jaso du.

Araudiak ezartzen du elikagai enpresek APPCCren (Arriskuen eta Kontrol-puntu Kritikoen Analisia printzipioetan oinarritutako etengabeko autokontrol sistema bat sortu, aplikatu eta mantendu beharko dutela.

Enpresa txikien kasuan, araudiak jardunbide egokien gidak erabiltzeko baimena ematen du; izan ere, gidak tresna erraz eta eraginkorrak dira enpresa bakoitzaren APPCC sistema garatzeko. Gida ezartzeko prozesuan zehar, hiltegi bakoitzak ebaluatu egin beharko du zer puntu edo betebehar aplikatu behar dituen, eta praktikan jarri beharko ditu horiek betetzeko beharrezko neurri guztiak.

Gidak honako puntu hauek hartzen ditu barne:

  • Bizirik dauden animaliak garraiatzea
  • Bizirik dauden animaliak jasotzea, prestatzea eta gordetzea
  • Animaliak sakrifikatzea eta kanala prestatzea
  • Kanalak garraiatzea

Gidan honako kontzeptu hauek lantzen dira:

  • Elikagaien segurtasuna eta APPCC betetzea
  • Trazabilitatea
  • Sakrifikatu arte animalien ongizatea bermatzea
  • Ingurumenari buruzko araudia betetzea: hondakin organikoak, hondakin-urak, legionella…

Gidak ez du hauei buruzko informaziorik biltzen: kanalak zatikatzea, produktu landuak prestatzea eta animaliak etxean hiltzea.

Higiene-jardunbide egokiak untxi-hiltegietarako

15 orrialdetatik 1.a   Hurrengoa >>
ELIKA . Granja Modelo, z/g . 01192 . Arkaute (Araba) . Telefonoa: 945 122 170 . Faxa: 945 122 171 . berri@elika.eus
RSS iturria
WEB orri honek ez du besteren publizitaterik eta ez du jasotzen publizitatetik eratorritako finantzaziorik.
Diseño web Vitoria

Gure eta hirugarrenen cookieak erabiltzen ditugu, erabiltzaileen nabigazioa aztertzeko.

Bada, nabigatzen jarraitzen baduzu, cookieen erabilera onartzen duzula ulertuko dugu. Konfigurazioa aldatzeko edo informazio gehiago lortzeko jo hona.