elika Hemen zaude: Produkzio-sektoreak / Elikagaien industria / Higienea elika

Higienea

UNTXI-HILTEGIETARAKO HIGIENE-JARDUNBIDE EGOKIAK 15/07/29

Egile: ACSA

Kataluniako Elikagaien Segurtasunerako Agentziak (ACSA) Higiene-jardunbide egokien gida bat argitaratu du Kataluniako untxi-hiltegietarako, eta gida horrek ASSOCATen (Kataluniako Hegazti eta Untxi Hiltegien elkartea) babesa jaso du.

Araudiak ezartzen du elikagai enpresek APPCCren (Arriskuen eta Kontrol-puntu Kritikoen Analisia printzipioetan oinarritutako etengabeko autokontrol sistema bat sortu, aplikatu eta mantendu beharko dutela.

Enpresa txikien kasuan, araudiak jardunbide egokien gidak erabiltzeko baimena ematen du; izan ere, gidak tresna erraz eta eraginkorrak dira enpresa bakoitzaren APPCC sistema garatzeko. Gida ezartzeko prozesuan zehar, hiltegi bakoitzak ebaluatu egin beharko du zer puntu edo betebehar aplikatu behar dituen, eta praktikan jarri beharko ditu horiek betetzeko beharrezko neurri guztiak.

Gidak honako puntu hauek hartzen ditu barne:

  • Bizirik dauden animaliak garraiatzea
  • Bizirik dauden animaliak jasotzea, prestatzea eta gordetzea
  • Animaliak sakrifikatzea eta kanala prestatzea
  • Kanalak garraiatzea

Gidan honako kontzeptu hauek lantzen dira:

  • Elikagaien segurtasuna eta APPCC betetzea
  • Trazabilitatea
  • Sakrifikatu arte animalien ongizatea bermatzea
  • Ingurumenari buruzko araudia betetzea: hondakin organikoak, hondakin-urak, legionella…

Gidak ez du hauei buruzko informaziorik biltzen: kanalak zatikatzea, produktu landuak prestatzea eta animaliak etxean hiltzea.

Higiene-jardunbide egokiak untxi-hiltegietarako

MALGUTASUNA KATALUNIAKO ELIKAGAI-ESTABLEZIMENDUETAN HIGIENE-BALDINTZAK APLIKATZEAN 14/10/08

Egile: ASPCAT

ASPCATk esparru-dokumentu bat argitaratu du, eta bertan biltzen dira higiene-paketeetan ezarritako higiene-baldintzen malgutasun-aukera ezberdinak.Batzordeak aurretik argitaratutako dokumentu baten arabera, hiru aukera egon daitezke:

  1. higiene-paketearen aplikazio-eremuko hainbat jarduera baztertzea,
  2. ezarritako baldintzen salbuespenak ematea, eta
  3. ezarritako hainbat baldintzaren egokitzapenak ematea edo malgutzea.

852/2004 Araudiak eta 853/2004 Araudiak baztertu egiten dituzte aplikazio-eremutik honako elementu hauek:

  • etxeko erabilera pribaturako lehenengo mailako ekoizpena;
  • etxeko kontsumo pribaturako elikagaiak etxean prestatzea, manipulatzea eta biltegiratzea;
  • lehen mailako produktuen ekoizle txikiek azken kontsumitzaileei edo azken kontsumitzaileei saltzeko tokiko establezimenduei zuzenean hornitzea.
  • bilketa-zentroak edo elikagaien sektoreko enpresaren definizioan sartzen diren zurrategiak, gelatina edo kolagenoa egiteko lehengaiak erabiltzen direlako baino ez.

Ezarritako baldintzen salbuespenak emateari dagokionez, salbuespen horiek aurreikusita eta argi eta garbi adierazita daude honako adierazpen hauen bidez: “agintaritza eskudunak baimentzen badu”, “agintaritza eskudunaren baimenarekin” edo antzekoak.Honako hauek dira baimenik behar ez duten establezimenduak:

  • Euren jarduera lehen mailako ekoizpena besterik ez duten establezimenduak.
  • Garraio-jarduerak.
  • Tenperatura kontrolatua behar ez duten produktuen biltegiratzea.
  • Animalia-jatorriko produktuak hotzean biltegiratzea, betiere 853/2004 Araudiko III. Eranskinak kontserbazio-baldintzarik ezartzen ez badu.
  • Animalia-jatorriko elikagaiak manipulatzen dituzten establezimenduak, betiere, baldintza zehatzak aurreikusten ez badira (adibidez, eztia). •
  • Saltokiak

Azkenik, elikagaien gainerako establezimenduei dagokienez, dokumentuak jaso egiten ditu higiene-baldintzak egokitzeko edo malgutzeko irizpideak.Malgutasuna ikuspegi zabal baten bidez bideratzeko, dokumentu horretan sartu egin dira Arriskuen eta Kontrolgune Kritikoen Analisia (APPCC) sistema hainbat sektoretan eta zenbait kontzepturen aplikazioan malgutasunez aplikatzeko aukerak:

  • Malgutasuna metodo tradizionaletan, produktu tradizionaletan eta mugaketa geografikoan.
  • Malgutasuna animalia-jatorriko produktuen higiene-baldintzetan.
  • Malgutasuna Irizpide Mikrobiologikoei buruzko 2073/2005 Araudiaren aplikazioan.
  • Malgutasuna APPCCren aplikazioan.

Esparru-dokumentua:Malgutasuna Kataluniako elikagai-establezimenduetan higiene-baldintzak aplikatzean (katalanez) ASPCAT

LISTERIA MONOCYTOGENESA KONTSUMITZEKO PRESTA DAUDEN ELIKAGAIETAN: PREBALENTZIAREKIN LOTUTAKO FAKTOREAK - EFSA 2014

Egile: EFSA

EFSAk argitaratu berri duen azterlan honen xedea da L. monocytogenesaren prebalentzia zehaztea, hainbat faktoreri dagokionez, baita kontsumitzeko prest dauden arrain- eta haragi-produktuetan 100 UFC/g baino gehiago duten laginen ratioa ere.

 

Honako hauek dira emaitzak:

 

Arrainak

Berotan ketutako arrainen kutsatutako laginen kopurua askoz ere txikiagoa zen hotzean ketutakoena baino (laginak hartzean zein iraungitze-dataren amaieran).

 

Haragiak

Produktu “xerratuen” lagin kutsatuen kopurua 2,13 handiagoa zen “ez xerratuen” laginenak baino.

 

Gomendioak

Hotzean ketutako arrainak, patea, arrain ketu edo marinatu xerratuak, edo kontsumitzeko prest dauden haragi-produktuak, termikoki tratatuak, ekoizten dituzten elikagai-enpresek indartu egin beharko lituzkete ingurumen-laginketari buruzko neurriak mozte-prozesuko eremuan, euren produktuetan L. monocytogenesa modu eraginkorrean kontrolatzen dela bermatzeko.

 

Listeria monocytogenes in certain ready-to-eat foods in the EU: analysis of factors related to prevalence - EFSA

14 orrialdetatik 1.a   Hurrengoa >>
ELIKA . Granja Modelo, z/g . 01192 . Arkaute (Araba) . Telefonoa: 945 122 170 . Faxa: 945 122 171 . berri@elika.eus
RSS iturria
WEB orri honek ez du besteren publizitaterik eta ez du jasotzen publizitatetik eratorritako finantzaziorik.
Diseño web Vitoria

Gure eta hirugarrenen cookieak erabiltzen ditugu, erabiltzaileen nabigazioa aztertzeko.

Bada, nabigatzen jarraitzen baduzu, cookieen erabilera onartzen duzula ulertuko dugu. Konfigurazioa aldatzeko edo informazio gehiago lortzeko jo hona.