elika Hemen zaude: Produkzio-sektoreak /  Elikagaien industria  /  Beste batzuk elika

Beste batzuk

LAKTITOLA: ELIKAGAIETARAKO OSAGAI BERRIA 17/03/28

Egile: CE

 

Batzordearen 2017/450 EB Exekuzio Erabakia argitaratu da; horren bitartez, laktitola elikagaietarako osagai berri gisa merkaturatzeko baimena ematen da.

Laktitolaren zenbait erabilera baimenduta daude, besteak beste elikagai-gehigarri erabilera; ondorioz, kezka zegoen kontsumitzaileengan gaizki-ulertuak sor zitezkeelako eta laktitol gehiegi kontsumi zezaketelako. Hori dela eta, ebaluazioa egiteko unean, kezka horiek guztiak kontuan hartu dira eta, azkenean, txostena aldekoa izan da honako baldintza hauekin:

Laktitola elikagaietarako osagai gisa merkaturatu daiteke honako kasu hauetan soilik:

  • Elikadura-osagarrietan, kapsula edo pilula eran
  • Helduentzat
  • Gehienez ere eguneko 20 gramoko dosian

Elementu hori duten elikagai-produktuen etiketan “laktitol” izenez agertu beharko da.

 

Batzordearen 2017/450 (EB) Exekuzio Erabakia, laktitola elikagaietarako osagai berri gisa merkaturatzeko baimena ematen duena.

ELIKAGAIETAKO OLIO MINERALEN HIDROKARBUROEN ZAINTZA: EUROPAREN GOMENDIOAK 17/01/19

Egile: UE

 

Olio mineraletan dauden hidrokarburoak (HAM) petrolio gordinetik eratorritako konposatu kimikoak dira batik bat.HAM horiek elikagaietan egon daitezke, honako arrazoi hauek direla eta: inguruneko kutsadura, elikagaiak ekoizteko erabilitako makinen labaintzaileak, elikagai-gehigarriak eta elikagaiekin kontaktuan dauden materialak.

Susmatzen da elikagaiekin kontaktuan dauden materialetan hasitako migrazioek nabarmen areagotzen dutela guztizko esposizioa; ondorioz, zaintzan kontuan hartu behar dira aurrez ontziratutako elikagaiak, elikagaiak biltzeko materialak eta elikagaiak gordetzeko eta eraldatzeko erabilitako ekipoak.

EBk gomendio hauek egin ditu:

  • Kide diren estatuek elikagaietan HAM hidrokarburorik dagoen aztertu beharko dute 2017. eta 2018. urteetan. Honako hauek aztertu beharko dituzte: animalien gantzak, okindegiko produktuak, zerealak, gozogintzako produktuak, arrainak kontserban, izozkiak eta postreak, olio-haziak, pasta, lekaleak, hestebeteak, oskoldun fruituak eta landare-olioak, besteak beste.
  • Kide diren estatuek Batzordearen 333/2007 (EE) Araudian ezarritakoaren arabera egin beharko dute elikagaien laginketa.
  • Laginak merkaturatzen diren eran aztertu beharko dira.Aurrez ontziratutako elikagaien kasuan, hala elikagaietan nola elikagaiekin kontaktuan dauden materialetan zehaztu beharko da olio mineralen hidrokarburo maila.
  • Elikagaietan HAMak hautematen badira, kide diren estatuek ikertu egin beharko dituzte elikagaien enpresen establezimenduak, horien jatorria zein izan daitekeen zehazteko.
  • Elikagaiekin kontaktuan dauden materialetan HAMak hautematen badira, kide diren estatuek material horiei buruzko informazioa bildu beharko dute eta fabrikatzaileen, eraldatzaileen eta banatzaileen establezimenduak ikertu beharko dituzte.

 

2017/84 (EB) Gomendioa, elikagaietako eta elikagaiekinkontaktuanegotekosortudiren material zeinobjektuetako olio mineralenhidrokarburoakzaintzeariburuzkoa

KASEINAK ETA KASEINATOAK: KALITATE-ARAU OROKOR BERRIAK 16/12/12

Egile: BOE

Elikadura-kaseinen eta -kaseinatoen inguruko kalitate-arau orokorrak onesten dituen 600/2016 Errege Dekretua argitaratu da. Arau horren helburua da giza kontsumorako elikadura-kaseinek eta -kaseinatoek eta haien nahasketek bete behar dituzten ezaugarriak, etiketak eta baldintza espezifikoak arautzea, merkaturatu eta erabili ahal izan daitezen.

Errege Dekretu horren bitartez, kaseinen eta kaseinatoen etiketak eta baldintza espezifikoak arautzen dira (besteak beste, konposizioa, laguntzaile teknologikoak, ezpurutasunak eta ezaugarri organoleptikoak), elikadura-industriak erabili eta merkaturatu ditzan.

Produktuak definizio hauekin merkaturatuko dira (Errege Dekretuan ezarritako arauak eta baldintzak betetzen badituzte):

  1. elikadura-kaseina azidoa”: esne gaingabetuaren eta/edo esnetik lortutako beste produktu batzuen koagulua bananduz, garbituz eta lehortuz lortutako esnekia; azidoen bidez prezipitatuz lortzen da.
  2. gatzagizko elikadura-kaseina”: esne gaingabetuaren eta/edo esnetik lortutako beste produktu batzuen koagulua bananduz, garbituz eta lehortuz lortutako esnekia; koagulua gatzagiaren edo beste entzima koagulatzaile batzuen erreakzioaren bitartez lortzen da.
  3. elikadura-kaseinatoa”: elikadura-kaseinaren edo elikadura-kaseinaren gatzatuaren koaguluak agente neutralizatzaileekin erreakzionatu eta ondoren lehortuz lortutako esnekia.

 

Errege dekretu hori 2016ko abenduaren 22an sartuko da indarrean. Horrenbestez, indargabetu egingo da 1988ko martxoaren 28ko Agindua, elikadura-kaseinen eta -kaseinatoen inguruko kalitate-arau orokorrak onesten dituena.

 

600/2016 Errege Dekretua, elikadura-kaseinen eta -kaseinatoen inguruko kalitate-arau orokorrak onesten dituena

<< Aurrekoa   27 orrialdetatik 3.a   Hurrengoa >>
ELIKA . Granja Modelo, z/g . 01192 . Arkaute (Araba) . Telefonoa: 945 122 170 . Faxa: 945 122 171 . berri@elika.eus
RSS iturria
WEB orri honek ez du besteren publizitaterik eta ez du jasotzen publizitatetik eratorritako finantzaziorik.
Diseño web Vitoria

Gure eta hirugarrenen cookieak erabiltzen ditugu, erabiltzaileen nabigazioa aztertzeko.

Bada, nabigatzen jarraitzen baduzu, cookieen erabilera onartzen duzula ulertuko dugu. Konfigurazioa aldatzeko edo informazio gehiago lortzeko jo hona.