elika Hemen zaude: Produkzio-sektoreak /  Elikagaien industria  /  Beste batzuk elika

Beste batzuk

ARTIKULUA: TOXIKO NATURALAK ELIKAGAIETAN 17/07/27

Egile: ELIKA

Jendeak uste osoa du elikagai naturalak osasungarriak direla eta produktu sintetikoak ez direla osasungarriak. Alabaina, jaki batzuek substantzia toxikoak dituzte berez, harraparietatik babesteko. Elikagai guzti-guztiek dauzkate substantzia toxikoak, dosi oso txikietan bada ere. Hori dela eta, elikagaiak kontrolatu beharra dago, kontsumitzaileak babeste aldera.

Besteak beste, honako toxiko hauek aurki ditzakegu nagusiki.

 

4,5-EPOXIDEC-2(TRANS)-ENAL AROMATIZATZAILEA BATASUNEKO ZERRENDATIK KENDU DUTE 17/07/14

Egile: EFSA

 

Elikagaietan erabiltzen diren aromei eta propietate aromatizatzaileak dituzten zenbait osagai jangarriri buruzko Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 1334/2008 (CE) Araudiak substantzia aromatizatzaileak arautzen dituzte.

Araudi horren I. eranskinean, Batasunean elikagaietan erabil daitezkeen aromen eta oinarri-materialen zerrenda bat aurki daiteke, baita aroma eta material horien erabilera-baldintzak ere.

 

4,5-epoxidec-2(trans)-enal aromatizatzailea 1334/2008 (CE) Araudiaren I. eranskinean ageri da, ebaluatu beharreko aromatizatzaile izaerarekin. Elikagaien Segurtasuneko Europako Agintaritzak (EFSA) substantzia horri buruzko datu zientifiko gehiago eskatu ditu.

 

EFSAk aurkeztu dizkioten datuak ebaluatu ditu, eta 2017ko maiatzaren 4an emandako irizpenaren bitartez ondorioztatu du 4,5-epoxidec-2(trans)-enal substantzia arriskutsua dela, genotoxikotasun dela eta; izan ere, aurkeztutako in vivo ikerketetan eragin genotoxikoa ikusi zen arratoien gibeletan.

Hori dela eta, 4,5-epoxidec-2(trans)-enal substantziaren erabilerak ez ditu betetzen 1334/2008 (CE) Araudiko 4. artikuluko a) letran ezartzen diren aromen erabilera-baldintza orokorrak. Ondorioz, substantzia hori berehala kendu behar da zerrendatik, gizakien osasuna babesteko.

 

Horretarako, 2017/1250 (CE) Araudia argitaratu da; horrek baimendutako substantzia aromatizatzaileen zerrenda aldatzen du, eta 4,5-epoxidec-2(trans)-enal zerrendatik kentzen du.

 

KONJAC GOMA (E-425): SEGURTASUNAREN BERREBALUAZIOA, ELIKADURA-GEHIGARRI GISA 17/07/03

Egile: EFSA

EFSAk konjac goma (E 425 i) eta konjac glukomananoa (E 425 ii) elikadura-gehigarriek duten konjac-a (E 425) berrebaluatu du, eta ebazpena argitaratu du, ondorioekin batera. 

257/2010 (EB) Araudiarekin bat etorriz, elikadura-gehigarri jakin batzuen arriskuak berrebaluatzen ari dira. Gaur egun, konjac-a (E 425) 10 g/kg-tan erabil daiteke gehienez ere elikagai-kategoria guztietan. Konjac goma eta konjac glukomananoa normalean ezin dira osorik xurgatu; hortaz, hesteetako mikrobiotak hartzitu egiten ditu. 

Konjac goma eta konjac glukomananoa ez ziren kezkagarriak genotoxikotasunari dagokionez. Datu-baseetan dauden toxikologia-ikerketak mugatuak badira ere, ez da kontrako ondorio nabarmenik aurkitu ingesta-ikerketetako arratoi eta txakurretan 90 eguneko epean. Helduek 12 astean eguneko 3.000 mg-ko dosia hartu ondoren, hainbat pertsonak abdomeneko mina sentitzen dute, baita beherakoa edo idorreria ere.

Panelaren ondorioen arabera, ez dago zenbakiz eguneko ingesta onargarria (EIO) zehaztu beharrik, ezta herritarren segurtasunagatik kezkatu beharrik ere konjac goma (E 425 i) eta konjac glukonananoa (E 425 ii) elikadura-gehigarri gisa gaur egungo baldintzetan erabiliz gero. Hau da, onargarria da elikagaietan gehienez ere 10 g/kg-tan erabiltzea, betiere iturri guztien ingesta, guztira, 3 g/egun-etik beherakoa bada.

 

Re-evaluation of konjac gum (E 425 i) and konjacglucomannan (E 425 ii) as food additives

 

<< Aurrekoa   29 orrialdetatik 3.a   Hurrengoa >>
ELIKA . Granja Modelo, z/g . 01192 . Arkaute (Araba) . Telefonoa: 945 122 170 . Faxa: 945 122 171 . berri@elika.eus
RSS iturria
WEB orri honek ez du besteren publizitaterik eta ez du jasotzen publizitatetik eratorritako finantzaziorik.
Diseño web Vitoria

Gure eta hirugarrenen cookieak erabiltzen ditugu, erabiltzaileen nabigazioa aztertzeko.

Bada, nabigatzen jarraitzen baduzu, cookieen erabilera onartzen duzula ulertuko dugu. Konfigurazioa aldatzeko edo informazio gehiago lortzeko jo hona.