Berriak

Berezi@ Dioxina, Furano eta Dioxinen antzeko PCBak – ELIKA 2010

Dioxinen, Furanoen eta dioxinen antzeko PCBen berrikustea, besteak beste, toxikotasun maila, euskal herritarren espozizio-maila eta arriskua murrizteko aukerakArtikulu osoa ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Arriskuak Balioztatzea vs Elikagaiak jateak ekar ditzakeen onurak – EFSA 2010

Elikagaien Segurtasuneko Europako Agintaritzaren (EFSA) Zientzia Batzordeak gidaliburu bat argitaratu du arriskuak balioztatzeko prozesuari buruz eta elikagaiak jateak ekar ditzakeen onurei buruz. Gidaliburu horretan hainbat pausu gomendatzen ditu, hala nola: 1.- hasierako balioztatze prozesua egitea; horretarako, galdera bat egin besterik ez dago: onurak arriskuak baino handiagoak diren edo alderantziz; 2.- balioztatze osoa egitea; horretarako, arriskuen eta horiei lotuta egon litezkeen onuren estimazio kuantitatiboak zein semi kuantitatiboak egin beharko lirateke esposizio zehatz bakoitzeko; 3.- arriskuak konparatzea versus onurak, balioztatzearen emaitza globala eta zentratua izan dadin giza osasunerako. Urrats bakoitzean ezinbestekoa da lankidetza estua izatea aholkulariaren eta kudeatzailearen artean; horrela, batak zein ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Belgikako herritarren dioxinen, furanoen eta DL-PCBen eguneko ingesta-maila – 2010

Belgikako herritar helduen dioxinen, furanoen eta dioxinen antzeko PCBen (DL-PCBak) eguneko ingesta-maila ezarri dute: 0,72 pg TEQ gorputz-pisuaren kiloko eta eguneko. Ingesta maila zehazteko, aintzat hartu dituzte 2008. urteko intzidentziari eta 2004. urteko kontsumoari buruzko datuak (TEF-OMS 1998). Balore hori askoz ere baxuagoa da Europako Batzordeko Elikagaien arloko Zientzia Batzordeak ezarritako Asteko Ingesta Toleragarria (14 pg TEQ gorputz-pisuaren kiloko eta eguneko) eta FAO/OMSren Adituen Batzordeak ezarritako Hileko Ingesta Toleragarria (70 pg TEQ gorputz-pisuaren kiloko eta eguneko) baino.Artikulu osoa ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

T-2 toxinaren eta HT-2 toxinaren presentzia elikagaietan, pentsuetan eta lehengaietan – RIKILT 2010

Ikerketa lan honek hainbat datu biltzen ditu T-2 toxinaren eta HT-2 toxinaren presentziaz elikagaietan, pentsuetan eta lehengaietan.Ikerketak Europa osoko datuak hartu ditu kontuan. Eta azterlan horretatik atera ahal ditugun ondorioak honako hauek dira:Eskuragarri ditugun datuen arabera, oloa izan liteke oso kutsatuta egon daitekeen zereala.Garagarrari dagokionez, toxina hauen presentzia eta kontzentrazioa areagotu egin da 2004. urtetik hona Europa osoan.Artoa batzuetan kutsatuta antzeman da, baina, betiere, maila apalean.Garian oso gutxitan antzeman da kutsadura; eta, antzeman denean, kontzentrazio baxuetan.Elikagaiek, oro har, oso intzidentzia eta kontzentrazio baxua izaten dute toxina hauekin, olozko produktuek izan ezik.Ez du ematen fungizidek eragin handia dutenik toxina hauek agertzeko ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

2008. urtean Europar Batasunean landutako Txostena: Mikrobioen kontrako Erresistentzia – EFSA 2010

Txosten honetan jaso dira 2008. urtean animalia- eta elikagai-jatorriko bakterio zoonotikoen artean egindako analisien gaineko datuak. Azterlana mikrobioen kontrako erresistentziari buruzkoa izan da. Salmonellari dagokionez, maizen erabiltzen diren antibiotikoekiko (tetraziklina, ampizilina eta sulfonamida) erresistentzia % 13 eta % 47 bitartekoa izan da aztertutako laginen artean, betiere Estatu kidea zein izan den kontuan hartuta. Azterlanaren arabera, erresistentzia hori maizago gertatzen da txerri eta behin aziendan hegaztien hazkuntzan baino. Bestalde, ohikoagoa da ziprofloxazinoarekiko eta azido nalidixikoarekiko erresistentzia izatea hegaztien hazkuntzan. Elikagaien eta animalien artean antzemandako bakteria erresistenteei dagokienez, Campylobacter bakteriekiko erresistentzia izan duten bakterien proportzioa handiagoa izan da Salmonella bakteriekin izan dutena ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

T-2 eta HT-2 trikotezenoen toxikotasunari buruzko txostena – EFSA 2010

Trikotezenoen A multzoko T-2 eta HT-2 toxinei buruzko informazioa biltzen du toxikologia-txosten honek. T-2 toxina berehala metabolizatzen da HT-2ra, eta biok toxikotasun maila berean daudela ulertzen da. Trikotezenoak landareetan eta landareetatik datozen produktuetan daude; beraz, Animalien Osasunean eta Osasun Publikoan eragina izan dezakete. Arriskua aztertzeko garaian atera daitezkeen ondorio nabarmenenak honako hauek dira: toxikotasuna oro har, hematotoxizitatea eta inmunotoxizitatea. EFSA Txostena: T-2 eta HT-2 toxinak ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Anisakisen presentzia arrainetan desagerrarazteko tratamenduak – ACSA 2010

Elikagaien Segurtasuneko Kataluniako Agentziak (ACSA) bibliografia bilduma bat egin du Anisakis parasitoaren presentzia arrainetan desagerrarazteko tratamenduez eta berorien eraginkortasunaz. Gauzak horrela, gaur egunera arte dagoen zientzia informazioa erabili du. Horretarako, bilduman jaso ditu Elikagaien Segurtasuneko Europako Agintaritzak (EFSA) egindako balioztapenak, bai eta Elikagaien Segurtasuneko eta Nutrizioko Espainiako Agentziak (AESAN) egindakoak ere. Ondorio gisa adierazi du tratamendurik eraginkorrenak bi direla: arraina izoztea eta bero bidezko tratamenduak erabiltzea; horrela, parasitoaren larbak hiltzen direla bermatzen baita. Bestalde adierazi du ohiko marinatua erabiltzeak eta arrainari kea hotzean aplikatzeak ez dituztela Anisakisen larbak hiltzen. Horrez gain, ez dirudi informazio nahikorik dagoenik metodo alternatiboen eraginkortasuna balioztatzeko ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Plagizida-hondakinekiko esposizioa balioztatzea Belgikako herritarren artean – FASFC 2010

Elikakatearen Segurtasuneko Belgikako Agentziak (FASFC) balioztatu du landare-osasunerako produktuen hondakinekiko esposizioa Belgikako herritarren artean, fruta eta barazkien kontsumoari dagokionez. Belgikako herritar helduen artean (15 urtetik gorakoak) pestizida gehienekiko esposizioa 100 aldiz baxuagoa da Eguneko Ingesta Onargarria (IDA) baino. Umeei dagokienez, fruta eta barazki ugari kontsumitzen dituztenek, bereziki, IDA gaindi lezakete. Hori dela eta, Agentziak ondorioztatu du beharrezkoa dela xehetasun handiagoz ikertzea herritarren talde hau. Era berean, azterlanaren arabera, frutak eta barazkiak garbitu eta zuritzeak 5-6 aldiz murriz dezake konposatu horiekiko esposizioa.produktuen hondakinekiko arriskuaren baliostatzea ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

2009. urteko txostena: produktu kimikoak elikagaietan – COT/COM/COC 2010

Elikagaien Segurtasuneko Britainiako Agentziaren (FSA) Toxikotasun (COT), Mutagenotasun (COM) eta Kartzinogenotasun Batzordeek (COC) 2009. urteko txostena argitaratu berri dute. Txostena elikagaietan erabilitako produktu kimikoei, kontsumo-produktuei eta ingurumenari buruzkoa da. Txostenak hainbat laburpen jasotzen ditu iaz harturiko akordioen gainean, hauen artean: Artseniko, Kadmio, Akrilamida eta Fumagilina.COT/COM/COC Txostena 2009 ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Plagizida-hondakinekiko esposizioa balioztatzea Belgikako herritarren artean – FASFC 2010

Elikakatearen Segurtasuneko Belgikako Agentziak (FASFC) balioztatu du landare-osasunerako produktuen hondakinekiko esposizioa Belgikako herritarren artean, fruta eta barazkien kontsumoari dagokionez. Belgikako herritar helduen artean (15 urtetik gorakoak) pestizida gehienekiko esposizioa 100 aldiz baxuagoa da Eguneko Ingesta Onargarria (IDA) baino. Umeei dagokienez, fruta eta barazki ugari kontsumitzen dituztenek, bereziki, IDA gaindi lezakete. Hori dela eta, Agentziak ondorioztatu du beharrezkoa dela xehetasun handiagoz ikertzea herritarren talde hau. Era berean, azterlanaren arabera, frutak eta barazkiak garbitu eta zuritzeak 5-6 aldiz murriz dezake konposatu horiekiko esposizioa.produktuen hondakinekiko arriskuaren baliostatzea ...

Elika Nekazaritza

Irakurri gehiago

Anisakisen presentzia arrainetan desagerrarazteko tratamenduak – ACSA 2010

Elikagaien Segurtasuneko Kataluniako Agentziak (ACSA) bibliografia bilduma bat egin du Anisakis parasitoaren presentzia arrainetan desagerrarazteko tratamenduez eta berorien eraginkortasunaz. Gauzak horrela, gaur egunera arte dagoen zientzia informazioa erabili du. Horretarako, bilduman jaso ditu Elikagaien Segurtasuneko Europako Agintaritzak (EFSA) egindako balioztapenak, bai eta Elikagaien Segurtasuneko eta Nutrizioko Espainiako Agentziak (AESAN) egindakoak ere. Ondorio gisa adierazi du tratamendurik eraginkorrenak bi direla: arraina izoztea eta bero bidezko tratamenduak erabiltzea; horrela, parasitoaren larbak hiltzen direla bermatzen baita. Bestalde adierazi du ohiko marinatua erabiltzeak eta arrainari kea hotzean aplikatzeak ez dituztela Anisakisen larbak hiltzen. Horrez gain, ez dirudi informazio nahikorik dagoenik metodo alternatiboen eraginkortasuna balioztatzeko ...

Elika Arrantza

Irakurri gehiago

Kadmioaren toxikologia-maila berriro balioztatu du – JECFA 2010

Epidemiologia-ikerketa berriak argitaratu dira non lotura zuzena ezarri den gernuko biomarkatzaileen eta kadmioaren esposizioaren artean. Ikerketa horiek oinarritzat hartuta, Elikagaien Gehigarrietan Aditua den FAO/OME Batzorde Mistoak (JECFA) Kadmioaren toxikologia maila balioztatu du 73. biltzarrean (Ginebra, Suitza, ekainak 8-17). Batzordeak erabaki du egokiagoa dela hileko erreferentzia zehaztea erreferentziazko toxikologia maila zehatzeko orduan. Izan ere, kadmioaren batez besteko bizitza oso altua da, eta eguneroko ingestak oso eragin baxua du (edo ia ez du eraginik) esposizio orokorrari dagokionez. Beraz, ordura arte indarrean egon den behin-behineko asteko ingesta toleragarria (ISTP) bertan behera geratu da (7 µg/kg pisu) eta hileko behin-behineko ingesta toleragarrirako (IMTP) maila ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Berunaren toxikologia-maila berriro balioztatu du – JECFA 2010

Elikagaien Gehigarrietan Aditua den FAO/OME Batzorde Mistoak (JECFA) Berunaren toxikologia maila balioztatu du 73. biltzarrean (Ginebra, Suitza, ekainak 8-17). Horretarako, datu berriak hartu ditu kontuan, neurologia-garapenean duen efektuen eta odol-presio sistolikoak duen eraginaren gaineko datuak, hain zuzen. Eta datu horiei esker, dosi-erantzun erako analisi bat egin du. Batzordeak erabaki du aldez aurretik ezarritako ISTPak (25 µg/kg pisu) lotura estua duela, batetik, umeen adimen-kozientearekin; izan ere, gutxienez 3 puntuko jaitsiera eragiten du, eta, bestetik, odol-presio sistolikoarekin, merkurioko 3 bat mm igotzen baitu helduen kasuetan. Datu horiek kontuan hartuta, Batzordeak ondorioztatu du ISTP horrek ez duela bermatzen kontsumitzaileen osasuna, eta bertan behera ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Arraina kontsumitzearen Arriskua versus Onura Balioztatzea – FAO/OMS 2010

2010eko urtarrilean FAO-OMSk nazioarteko 17 aditu bildu zituen honako gai hauen inguruan: Arriskua/Onura Balioztatzeko metodologiak, toxikologia, epidemiologia, dietarekiko esposizioa eta nutrizioa. Helburua zen, batetik, arrainaren kontsumoarekin lotutako zenbait kutsatzaile kimikoren (metilmerkurioa, dioxinak, furanoak eta PCBak) arriskuak aztertzea, eta, bestetik, kontsumoaren onurari buruzko zientzia informazioa berrikustea, zenbait arrain espezie kontsumitzearen arriskuak versus onurak aztertu ahal izateko. Balioztapen horren emaitzak aztertuta, hainbat gomendio eman dizkiete Elikagaien Segurtasun arloko erakunde nazionalei eta Codex Alimentariux-aren Batzordeari, arrainaren kontsumoaren arriskuei eta onurei buruzko balioztapena, kudeaketa eta herritarrei ematen zaien informazio hobea eta eraginkorragoa izan dadin. Honako hauek dira gomendio horiek: Jakinaraztea arraina energia, proteina eta ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Arraina kontsumitzearen Arriskua versus Onura Balioztatzea – FAO/OMS 2010

2010eko urtarrilean FAO-OMSk nazioarteko 17 aditu bildu zituen honako gai hauen inguruan: Arriskua/Onura Balioztatzeko metodologiak, toxikologia, epidemiologia, dietarekiko esposizioa eta nutrizioa. Helburua zen, batetik, arrainaren kontsumoarekin lotutako zenbait kutsatzaile kimikoren (metilmerkurioa, dioxinak, furanoak eta PCBak) arriskuak aztertzea, eta, bestetik, kontsumoaren onurari buruzko zientzia informazioa berrikustea, zenbait arrain espezie kontsumitzearen arriskuak versus onurak aztertu ahal izateko. Balioztapen horren emaitzak aztertuta, hainbat gomendio eman dizkiete Elikagaien Segurtasun arloko erakunde nazionalei eta Codex Alimentariux-aren Batzordeari, arrainaren kontsumoaren arriskuei eta onurei buruzko balioztapena, kudeaketa eta herritarrei ematen zaien informazio hobea eta eraginkorragoa izan dadin. Honako hauek dira gomendio horiek: Jakinaraztea arraina energia, proteina eta ...

Elika Arrantza

Irakurri gehiago

OTAk piperrautsean eragiten duen kutsadura murrizteko Praktiken Kodea- AESAN 2010

Elikagaien Segurtasuneko eta Nutrizioko Agentzia Espainiarrak (AESAN) Praktiken Kodea osatu du A Okratoxinak (OTA) piperrautsean eragiten duen kutsadurari aurrea hartzeko eta murrizteko. Kodea duela gutxi aurkeztu diote Europako Batzordeari. Agiri horren helburua da erreferente izatea piperrautsaren ekoizpen-sektorearentzat, OTA maila 2012ko uztailean indarrean jarriko diren gehienezko mugetaraino (105/2010 Araudia) murriztu ahal izateko. Praktiken kodea ezarri ostean, etengabe bilduko dira piperrautsean OTAren mailari buruzko datuak, kode horren eraginkortasuna aztertzeko. Datu horiek Batzordeari aurkeztuko zaizkio 2012ko uztaila baino lehen.Artikulu osoa ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

EFSAren adierazpena: H1N1 gripe berria eta elikagaiak kutsadura iturri gisa – EFSA 2010

EFSAk adierazpen bat argitaratu du, H1N1 gripea elikagaien bidez transmititzeko aukerari buruzko txostena egin ostean. Adierazpen horrek honako ondorio hauek biltzen ditu: Antzeman da gizakiak birusa transmititu ahal diola hegazti- eta txerri-aziendari. Nolanahi ere, gaur egunera arte ez dago ebidentziarik alderantzizko transmisioa (aziendarengandik gizakiengana) gerta daitekeela ziurtatzeko. Birusa ez da haragira iristen eta ez du kolonizatzen. Hala ere, aurki daiteke karga biral txikia duen haragia. Haragi kontsumoaren bidez, gizakia kutsa badaiteke ere, ziurrenik, birusa inaktibatu egingo da hesteetara iritsi aurretik. Haragia egoki prestatuz gero, segundo gutxitan murriztu dezakegu karga birala. Animaliak zatikatzeko ekipamenduetan erabiltzen diren desinfektatzaile gehienek inaktibatu egiten dute ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Praktika Egokien Gidaliburua: laboreak ongarriztatzea -2010-

Gidaliburu honetako gomendioen helburua da bermatzea laboreak ongarriztatzean nekazaritza arloko praktika egokiak betetzen direla. Praktika egokiak aplikatuz, murriztu egiten dira kostuak eta ingurumenaren gaineko eragina.Halaber, aholku zehatzak eskaintzen ditu, besteak beste: nola kalkulatu zenbat nutriente botatzen diren simaurra aplikatzean eta ongarri organikoak erabiltzean zer egin nutriente kopurua egokia izan dadin.DEFRAren Gidaliburua ...

Elika Nekazaritza

Irakurri gehiago

Gidaliburua: Elikagaien Segurtasun arloan erabakiak hartzeko metodologia -EFSA- 2010

Balioztatze Prozesuen Metodologia aztertzeko Elikagaien Segurtasuneko Europako Agentziaren (EFSA) Unitateak gidaliburu bat osatu du. Bertan, elikagaien eta pentsuen Arriskuak Balioztatzeko erabiltzen den “berraztertze sistematikoa” izeneko metodologia deskribatu eta sistema horrek erabakiak hartzean duen eragina aztertzen da. “Berraztertze sistemakoa” prozesuak 8 urrats ditu, eta gidaliburu horretan iradokizunak eta adibideak ematen dituzte, batetik, arriskuen kudeatzaileek urrats horiek guztiak gauzatu ahal izateko, eta, bestetik, kudeatzaileei laguntzeko Arriskuak Balioztatzeko prozesuan sortzen zaizkien zalantzei edo Elikagaien Segurtasunari buruzko politika arloko arazoei erantzuten. Balioztatze Prozesuen Metodologia erabakiak hartzeko ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Pestizidak: arriskuen araberako sailkapena, OMSk gomendatua

OMSk argitaratu berri du pestiziden sailkapenaren beste edizio bat. Sailkapen hori arriskuen arabera egiten da, eta azken edizio horrek 2004. urtekoa ordezten du. Dokumentu horretan, pestiziden sailkapena egiteaz gain, honako puntu hauek ere argitu dituzte: sailkapena egiteko erabili dituzten metodoak, substantzia aktiboak bakarka sailkatzeko ildoak eta jarraitu beharreko sailkapen-metodoa substantzia aktibo horiek osagai bat edo gehiagoko formulazio baten parte badira. Pestiziden Sailkapena OMS ...

Elika Nekazaritza

Irakurri gehiago