Bilaketa emaitza: aflatoxinak

RASFF – ELIKAGAIAK: 2021ko hirugarren lauhilekoaren laburpena

2021eko hirugarren lauhilekoan elikagaiei buruzko 1515 jakinarazpen izan dira. Horietatik 509 alertak izan dira (% 33,5), 518 informazio-jakinarazpenak (%34,5) eta 488 mugan egin diren ukapenak (% 32).   Gehien jakinarazi diren kutsadurak: Etileno oxidoa elikagaien gehigarrietan eta aditiboetan Klorpirifos hondakina zitrikoetan (laranja, limoi, mandarina eta pomeloetan) Salmonela enteritidis  eta salmonela oilaskoan Etiketan deklaratu gabeko alergenoak Elikagai-osagarrietan debekatutako substantziak Salmonela piper beltzan Aflatoxinak piku eta kakahuetetan Listeria haragi eratorrietan   Jakinarazpen gehien sortarazi dituzten herrialdeak: 1.       Turkia 2.       Polonia 3.       India 4.       Frantzia 5.       Brasil ...

Elika Elikagaiak

Irakurri gehiago

RASFF – ELIKAGAIAK: 2021ko bigarren lauhilekoaren laburpena

  2021eko bigarren lauhilekoan elikagaiei buruzko 1422 jakinarazpen izan dira. Horietatik 512 alertak izan dira (%36), 464 informazio-jakinarazpenak (%32,5) eta 446 mugan egin diren ukapenak (%31,5).   Gehien jakinarazi diren kutsadurak: Etileno oxidoa aditivo eta gehigarrietan Salmonela eta Salmonela enteritidis oilaskoan Aflatoxinak kakahuete Fitosanitarioen hondakinak piper eta zitrikoetan Listeria gazta bigunetan eta ahuntz-gaztan Merkurioa ezpata-arrainan   Jakinarazpen gehien sortarazi dituzten herrialdeak: 1.       Turkia 2.       Polonia 3.       India 4.       Holanda 5.       Brasil ...

Elika Elikagaiak

Irakurri gehiago

RASFF – ELIKAGAIAK: 2021ko lehenengo lauhilekoaren laburpena

    2021ko lehenengo lauhilekoan elikagaiei buruzko 1229 jakinarazpen izan dira. Horietatik 404 alertak izan dira (%33), 387 informazio-jakinarazpenak (%31,5) eta 438 mugan egin diren ukapenak (%35,5).     Gehien jakinarazi diren kutsadurak:   Etileno oxidoa sesamo hazietan Fitosanitarioen hondakinak piper eta zitrikoetan Aflatoxinak kakahuete eta pistatxoetan Salmonela enteritidis oilaskoan Listeria gazta bigunetan eta ahuntz-gaztan     Jakinarazpen gehien sortarazi dituzten herrialdeak:   1.       Turkia 2.       India 3.       Polonia 4.       Holanda 5.       Espainia       Lauhileko honetan ere etileno oxidoaren maila altuak detektatu dira sesamo hazietan  –gehienak Indiatik ekarritakoak– edo hazi horiek zituzten produktuetan: ogia, tahinia, atun-tatakia…. Halare, aurreko lauhilekoan baino gutxiago izan da. ...

Elika Elikagaiak

Irakurri gehiago

2019. urteko RASFF txostena: elikagai-alertak

2019an, guztira 4.118 jakinarazpen transmititu ziren elikagaiekin eta pentsuarekin lotutako alerta azkarren sistemaren bidez (RASFF). Jakinarazpen horietatik 1.175 alerta gisa sailkatu ziren, 546 segimendu-txosten gisa, 882 ohartarazpen gisa, 1.499 mugako ukatze gisa eta 18 informazio-jakinarazpen gisa. 2018. urtearekin alderatuta, osasunerako arrisku larria dakarten alerta-jakinarazpenen kopuruak % 5 egin zuen gora. Alerten gorakada nabarmena izan da seigarren urtez jarraian. Jakinarazpenen kopurua produktuen arabera: Herrialde kideetako RASFF jakinarazpenen zati handi bat animalia-jatorriko elikagaietako mikroorganismo patogenoei dagokie nagusiki. Salmonella da, berriro ere, herrialde kideetako elikagaietan gehien jakinarazten den patogenoa (371 jakinarazpen, % 51 gehiago), eta gauza bera gertatzen da kide ez diren herrialdeetan ere (347 jakinarazpen). Jakinarazpen gehienak haragiarekin lotutakoak dira, ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Klima-aldaketak elikagaien segurtasunean duen eragina

FAOk txosten bat argitaratu berri du, klima-aldaketak eta elikagaien segurtasunarekin lotutako arriskuek izan dezaketen aurreikusteko moduko erlazioa agerian jartzeko helburuarekin. Espero da klima-aldaketak eragina izatea osasun publikoan, elikagaien segurtasunean, ekonomia nazionaletan eta nazioarteko merkataritzan; horrenbestez, beharrezkoa da klima-aldaketaren erronkak berekin dakartzan ondorio gehigarriak ondo ulertzea. Dokumentu honen xedea da aurrean dugun erronka konplexua agerian jartzen laguntzea.  Txostenak hiru kapitulu ditu. Lehenengoan (sarrera), alderdi hauek daude zehaztuta: txostenaren helburuak, klima-aldaketaren egungo egoera eta etorkizunean ekar ditzakeen arriskuak, baita «elikagaien segurtasuna» kontzeptuaren bi adieren arteko interrelazioa ere. Hauek dira bi adiera horiek: elikagaien erabilgarritasuna (food security) eta elikagaien kaltegabetasuna (food safety). Lehen adierak ...

Elika Jasangarritasuna

Irakurri gehiago

Elikagaietan dauden aflatoxinek giza osasunari eragin diezazkioketen arriskuen ebaluazioa

Ikerketa honetan, aflatoxinek elikagaietan duten presentziari buruzko 200.000 emaitza analitikotik gora erabili dira. Aleak eta alez egindako produktuak izan dira elikagaien bidezko AFB1ekiko batez besteko esposizio-mailarik handiena eragin dutenak adin-tarte guztietan. Aldiz, esne likidoa eta hartzitutako esnekiak izan dira AFM1ekiko batez besteko esposizio-mailarik handiena eragin dutenak. Aflatoxinak genotoxikoak dira eta AFB1ek kartzinoma hepatozelularrak (CHC) eragin ditzake gizakiengan.EFSAren Elikakateko Kutsatzaileei buruzko Taldeak (CONTAM) aflatoxinek gizakiontzat duten toxikotasuna ebaluatzen duen iritzi zientifikoa eman du. Bertan, Europar Batasuneko (EB) herritarrek aflatoxinekiko duten esposizioa baloratu eta herritarrek elikaduraren bidezko esposizioagatik izan ditzaketen arriskuak baloratu ditu. Honako aflatoxina hauek aztertu dira, zehazki: B1 aflatoxina (AFB1), B2 ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Substantzia kaltegarrien transferentziaren online ereduak

Holandako Osasun Publikoaren eta Ingurumenaren Institutuak (RIVM) elikagaien transferentziaren bost eredu egin ditu, animalia-jatorriko produktuetara (esnea, arrautzak eta haragia) transferitzen diren substantzia kaltegarrien (aflatoxinak eta dioxinak) kantitatea kalkulatzeko. Jendeak kontaminatzaile horiekiko esposizioa izan dezake kontaminatutako pentsuak jan dituzten animalietatik ateratako produktuak kontsumitzearen bitartez. Pentsuetan dauden kontaminatzaileak ez dira nahita gehitzen, baina elikagaian sar daitezke ingurumeneko kontaminazioren bidez edo fabrikazio-prozesuan zehar. Esnean, arrautzetan, haragian (erraiak) eta halako produktuetan dagoen kontaminatzaile-kontzentrazioaren arabera, esposizio horrek eragin kaltegarriak izan ditzake giza osasunean. Elikagaia kontaminatuta dagoenean, garrantzitsua da jakitea zenbateko kontaminatzaile kantitatea irits daitekeen gizakion kontsumora bideratzen diren animalia-jatorriko produktuetara. Ereduak webgune honetan eskura daitezke: www.feedfoodtransfer.nl. ...

Elika Animalien Elikadura

Irakurri gehiago

Aflatoxinak

Laburpena Aflatoxina termino orokorra erabiltzen da Aspergillus generoko espezie jakin batzuek (A. flavus, A. parasiticus eta A. nonius) sortutako onddo-jatorriko 20 metabolito inguruk osatzen duten multzoa izendatzeko. Aflatoxinen toxikotasuna eta elikagaietan duten presentzia aldakorra da, baina sei hauek izaten dira ohikoenak elikagaietan: B1, B2, G1, G2, M1 eta M2. Aspergillus generoko onddoak tenperatura eta hezetasun handiko egoeretan garatzen dira. Onddo horiengatiko kontaminazioa uztaren aurretik eta ondoren gertatzen da; ondorioz, askotariko elikagaietan aurki daitezke aflatoxinak: kakahueteak, intxaurrak, artoa, arroza, pikuak eta beste elikagai lehor batzuk, espeziak, landare-olio gordinak eta kakao-aleak. Aflatoxinak genotoxikoak eta kantzerigenoak dira; beraz, elikagaien bidezko esposizioak ahalik eta txikiena izan behar ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Mikotoxinen intzidentzia-arriskuaren analisia egiteko tresnen ebaluazioa

Mikotoxina esaten zaie nagusiki Aspergillus, Penicillium eta Fusarium generoetako onddoek sortzen dituzten konposatu toxikoei EFSAk MYCHIF izeneko azterlan bat argitaratu du, elikagai eta pentsuetan dauden mikotoxinen nahasketen arriskuak ebaluatzeko metodo berritzaile eta integratu bat garatzeko, zenbait ereduren babesa izango duena. Azterlan horrek zenbait azterketa-esparru hartzen ditu barnean: Onddoen hazkuntzari eta mikotoxinen sorrerari buruzko literatura zabala dugu eskura, baita landare-patogeno interakzioari eragiten dioten faktoreei buruzkoa ere. Artoaren eta ale txikien kasuan (esaterako, garagarra, oloa, garia eta beste batzuk), prebentzio-ekintzak ezarri dira mundu guztian, bai uztaren aurretik, bai laborantza-sistemaren eta uzta kudeatzeko sistemaren parte gisa, eta baita uztaren ondoren ere, aleak biltegiratzeko, prozesatzeko ...

Elika Nekazaritza

Irakurri gehiago

Haurrentzako zerealak kontsumitzearen arriskuak eta onurak

EFSAk RiskBenefit4EU proiektuaren ondorioak argitaratu ditu. Proiektu horren bidez, esparru harmonizatu bat garatu du, xede honekin: elikagaien kontsumoari loturiko arriskuak eta onurak ebaluatzeko EBk duen gaitasuna indartzea, toxikologia, mikrobiologia eta nutrizioa kontuan hartuta. Proiektu horren esparruan, lankidetza-metodo bat aplikatu da, elikagaien arriskuak/onurak ebaluatzeko eta hainbat diziplinatako adituen arteko kooperazioaren erronkari aurre egiteko gai den talde berri bat prestatze aldera. Garatutako estrategia baliozkotzeko, zerealak oinarri dituzten produktuen kontsumoak haurrengan eragiten dituen arriskuak/onurak aztertzen dituen ikerketa bati aplikatu zaio. Zehazki, produktu horietan aflatoxinak, Bacillus cereus, sodioa eta azukre askeak egotearen banakako arriskuak eta zuntz-ekarpenak dakartzan onurak aztertu zituzten, baita horrek osasunean duen eragina kuantifikatu ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago