Bilaketa emaitza: aflatoxinak

RASFF – ELIKAGAIAK: 2023ko hirugarren lauhilekoaren laburpena

  2023ko hirugarren lauhilekoan elikagaiei buruzko 1485 jakinarazpen izan dira. Horietatik 440 alertak izan dira (%29,5), 552 informazio-jakinarazpenak (%37,5) eta 493 mugan egin diren ukapenak (%33).   Gehien jakinarazi diren kutsadurak:   Elikagai-osagarrietan debekatutako substantziak Etiketan deklaratu gabeko alergenoak Salmonella enteritidis  eta salmonela oilaskoan Produktu desberdinen egoera higieniko txarra Aflatoxinak fruitu lehor desberdinetan, gehien bat kakahuetetan     Jakinarazpen gehien sortarazi dituzten herrialdeak:   1.       Turkia 2.       India 3.       Herbeherak 4.       EEBB 5.       Polonia 6.       Frantzia ...

Elika Elikagaiak

Irakurri gehiago

RASFF – ELIKAGAIAK: 2023ko bigarren lauhilekoaren laburpena

  2023ko bigarren lauhilekoan elikagaiei buruzko 1434 jakinarazpen izan dira. Horietatik 388 alertak izan dira (%27), 560 informazio-jakinarazpenak (%39) eta 486 mugan egin diren ukapenak (%34).     Gehien jakinarazi diren kutsadurak:   Elikagai-osagarrietan debekatutako substantziak edo osagai berriak Salmonela enteritidis  eta salmonela oilaskoan Etiketan deklaratu gabeko alergenoak Fitosanitarioen hondakinak zitrikoetan (laranja, limoi, mandarina eta pomeloetan) Aflatoxinak fruitu lehorretan Klorpirifos-a ekilore eta soja oliotan     Jakinarazpen gehien sortarazi dituzten herrialdeak:   1.       Turkia 2.       Polonia 3.       India 4.       Espainia 5.       Frantzia ...

Elika Elikagaiak

Irakurri gehiago

RASFF – ELIKAGAIAK: 2023ko lehenengo lauhilekoaren laburpena

  2023ko lehenengo lauhilekoan elikagaiei buruzko 1286 jakinarazpen izan dira. Horietatik 349 alertak izan dira (%27), 502 informazio-jakinarazpenak (%39) eta 435 mugan egin diren ukapenak (%34).     Gehien jakinarazi diren kutsadurak:   Elikagai-osagarrietan debekatutako substantziak Salmonela enteritidis  eta salmonela oilaskoan Etiketan deklaratu gabeko alergenoak Fitosanitarioen hondakinak zitrikoetan (laranja, limoi, mandarina eta pomeloetan) Salmonela sesamoan Aflatoxinak kakahuetetan Norobirusa ostretan     Jakinarazpen gehien sortarazi dituzten herrialdeak:   1.       Turkia 2.       India 3.       Polonia 4.       Frantzia 5.       Herbehereak ...

Elika Elikagaiak

Irakurri gehiago

Elikadurako arrisku biologiko eta kimiko emergenteak Espainian

AESANek elikagaien segurtasunerako interesik handieneko arrisku kimiko eta biologikoen prospekzio-txostenak eguneratu ditu, gizakiarentzako kaltegarriak izan daitezkeen arriskuak identifikatu eta horien kudeaketarako gomendioak emateko, dela ikerketa‑beharrak identifikatzeko, dela elikakatearen kontrol ofizialean kontuan izateko balizko orientazioak identifikatzeko. * Arrisku biologiko bakoitzaren identifikazioa deskribatu da, elikagaietan duten prebalentzia, determinatzeko metodoak eta gizakiaren osasunean duen eragina. ESKAPE bakterioak (erresistentzia anitzeko bakterioa, pertsonetan klinika oso konplexua eragiten du): Acinetobacter spp., Klebsiella pneumoniae eta Pseudomonas aeruginosa bakterioen erresistentzia anitzeko anduiak ugaritzea da infekzio nosokomialen zergati garrantzitsuetako bat. Hori dela eta, beharrezkoa da kontsumitzeko prest dauden elikagaietan horien prebalentzia ezagutzea, hala nola entsaladetan eta landare jatorriko elikagai freskoetan. Campylobacter: Behi-, ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

RASFF – ELIKAGAIAK: 2022ko lehenengo lauhilekoaren laburpena

  2022ko lehenengo lauhilekoan elikagaiei buruzko 1368 jakinarazpen izan dira. Horietatik 374 alertak izan dira (%27,5), 420 informazio-jakinarazpenak (%30,5) eta 574 mugan egin diren ukapenak (%42).   Gehien jakinarazi diren kutsadurak:   Klorpirifos hondakina zitrikoetan (laranja, limoi, mandarina eta pomeloetan) Elikagai-osagarrietan debekatutako substantziak Etiketan deklaratu gabeko alergenoak Etileno oxidoa elikagaien gehigarrietan eta aditiboetan Aflatoxinak kakahuetetan Salmonela enteritidis  eta salmonela oilaskoan Salmonela piper beltzan     Jakinarazpen gehien sortarazi dituzten herrialdeak:   1.       Turkia 2.       India 3.       Polonia 4.       Frantzia 5.       Holanda ...

Elika Elikagaiak

Irakurri gehiago

RASFF – ELIKAGAIAK: 2021ko bigarren lauhilekoaren laburpena

  2021eko bigarren lauhilekoan elikagaiei buruzko 1422 jakinarazpen izan dira. Horietatik 512 alertak izan dira (%36), 464 informazio-jakinarazpenak (%32,5) eta 446 mugan egin diren ukapenak (%31,5).   Gehien jakinarazi diren kutsadurak: Etileno oxidoa aditivo eta gehigarrietan Salmonela eta Salmonela enteritidis oilaskoan Aflatoxinak kakahuete Fitosanitarioen hondakinak piper eta zitrikoetan Listeria gazta bigunetan eta ahuntz-gaztan Merkurioa ezpata-arrainan   Jakinarazpen gehien sortarazi dituzten herrialdeak: 1.       Turkia 2.       Polonia 3.       India 4.       Holanda 5.       Brasil ...

Elika Elikagaiak

Irakurri gehiago

RASFF – ELIKAGAIAK: 2021ko lehenengo lauhilekoaren laburpena

    2021ko lehenengo lauhilekoan elikagaiei buruzko 1229 jakinarazpen izan dira. Horietatik 404 alertak izan dira (%33), 387 informazio-jakinarazpenak (%31,5) eta 438 mugan egin diren ukapenak (%35,5).     Gehien jakinarazi diren kutsadurak:   Etileno oxidoa sesamo hazietan Fitosanitarioen hondakinak piper eta zitrikoetan Aflatoxinak kakahuete eta pistatxoetan Salmonela enteritidis oilaskoan Listeria gazta bigunetan eta ahuntz-gaztan     Jakinarazpen gehien sortarazi dituzten herrialdeak:   1.       Turkia 2.       India 3.       Polonia 4.       Holanda 5.       Espainia       Lauhileko honetan ere etileno oxidoaren maila altuak detektatu dira sesamo hazietan  –gehienak Indiatik ekarritakoak– edo hazi horiek zituzten produktuetan: ogia, tahinia, atun-tatakia…. Halare, aurreko lauhilekoan baino gutxiago izan da. ...

Elika Elikagaiak

Irakurri gehiago

2019. urteko RASFF txostena: elikagai-alertak

2019an, guztira 4.118 jakinarazpen transmititu ziren elikagaiekin eta pentsuarekin lotutako alerta azkarren sistemaren bidez (RASFF). Jakinarazpen horietatik 1.175 alerta gisa sailkatu ziren, 546 segimendu-txosten gisa, 882 ohartarazpen gisa, 1.499 mugako ukatze gisa eta 18 informazio-jakinarazpen gisa. 2018. urtearekin alderatuta, osasunerako arrisku larria dakarten alerta-jakinarazpenen kopuruak % 5 egin zuen gora. Alerten gorakada nabarmena izan da seigarren urtez jarraian. Jakinarazpenen kopurua produktuen arabera: Herrialde kideetako RASFF jakinarazpenen zati handi bat animalia-jatorriko elikagaietako mikroorganismo patogenoei dagokie nagusiki. Salmonella da, berriro ere, herrialde kideetako elikagaietan gehien jakinarazten den patogenoa (371 jakinarazpen, % 51 gehiago), eta gauza bera gertatzen da kide ez diren herrialdeetan ere (347 jakinarazpen). Jakinarazpen gehienak haragiarekin lotutakoak dira, ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Klima-aldaketak elikagaien segurtasunean duen eragina

FAOk txosten bat argitaratu berri du, klima-aldaketak eta elikagaien segurtasunarekin lotutako arriskuek izan dezaketen aurreikusteko moduko erlazioa agerian jartzeko helburuarekin. Espero da klima-aldaketak eragina izatea osasun publikoan, elikagaien segurtasunean, ekonomia nazionaletan eta nazioarteko merkataritzan; horrenbestez, beharrezkoa da klima-aldaketaren erronkak berekin dakartzan ondorio gehigarriak ondo ulertzea. Dokumentu honen xedea da aurrean dugun erronka konplexua agerian jartzen laguntzea.  Txostenak hiru kapitulu ditu. Lehenengoan (sarrera), alderdi hauek daude zehaztuta: txostenaren helburuak, klima-aldaketaren egungo egoera eta etorkizunean ekar ditzakeen arriskuak, baita «elikagaien segurtasuna» kontzeptuaren bi adieren arteko interrelazioa ere. Hauek dira bi adiera horiek: elikagaien erabilgarritasuna (food security) eta elikagaien kaltegabetasuna (food safety). Lehen adierak ...

Elika Jasangarritasuna

Irakurri gehiago

Elikagaietan dauden aflatoxinek giza osasunari eragin diezazkioketen arriskuen ebaluazioa

Ikerketa honetan, aflatoxinek elikagaietan duten presentziari buruzko 200.000 emaitza analitikotik gora erabili dira. Aleak eta alez egindako produktuak izan dira elikagaien bidezko AFB1ekiko batez besteko esposizio-mailarik handiena eragin dutenak adin-tarte guztietan. Aldiz, esne likidoa eta hartzitutako esnekiak izan dira AFM1ekiko batez besteko esposizio-mailarik handiena eragin dutenak. Aflatoxinak genotoxikoak dira eta AFB1ek kartzinoma hepatozelularrak (CHC) eragin ditzake gizakiengan.EFSAren Elikakateko Kutsatzaileei buruzko Taldeak (CONTAM) aflatoxinek gizakiontzat duten toxikotasuna ebaluatzen duen iritzi zientifikoa eman du. Bertan, Europar Batasuneko (EB) herritarrek aflatoxinekiko duten esposizioa baloratu eta herritarrek elikaduraren bidezko esposizioagatik izan ditzaketen arriskuak baloratu ditu. Honako aflatoxina hauek aztertu dira, zehazki: B1 aflatoxina (AFB1), B2 ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago