Bilaketa emaitza: mikroplastikoak

Klima-aldaketak elikagaien segurtasunean duen eragina

FAOk txosten bat argitaratu berri du, klima-aldaketak eta elikagaien segurtasunarekin lotutako arriskuek izan dezaketen aurreikusteko moduko erlazioa agerian jartzeko helburuarekin. Espero da klima-aldaketak eragina izatea osasun publikoan, elikagaien segurtasunean, ekonomia nazionaletan eta nazioarteko merkataritzan; horrenbestez, beharrezkoa da klima-aldaketaren erronkak berekin dakartzan ondorio gehigarriak ondo ulertzea. Dokumentu honen xedea da aurrean dugun erronka konplexua agerian jartzen laguntzea.  Txostenak hiru kapitulu ditu. Lehenengoan (sarrera), alderdi hauek daude zehaztuta: txostenaren helburuak, klima-aldaketaren egungo egoera eta etorkizunean ekar ditzakeen arriskuak, baita «elikagaien segurtasuna» kontzeptuaren bi adieren arteko interrelazioa ere. Hauek dira bi adiera horiek: elikagaien erabilgarritasuna (food security) eta elikagaien kaltegabetasuna (food safety). Lehen adierak ...

Elika Jasangarritasuna

Irakurri gehiago

Mikroplastikoak eta nanoplastikoak

Laburpena Mikroplastikoak eta nanoplastikoak produktu plastikoen forma mikroskopikoak dira, 5 mm baino gutxiagokoak. Hein batean, makroplastikoak zatitzearen ondorioz sortzen dira, eta, degradatzeko zailak direnez, hainbat hamarkada igarotzen dituzte ingurumenean, batez ere ur-inguruneetan. Mikroplastikoak eta nanoplastikoak elikatze-katera sar daitezke eta itsasotik datozen elikagaietan egon daitezke, hala nola arrainetan, krustazeoetan, moluskuetan eta arrain-irinetan. Horrez gain, beste elikagai batzuetan ere ager daitezke, kantitate txikiagoan bada ere; esaterako, eztian, garagardoan edo mahaiko gatzean. Gizakiek mikroplastiko eta nanoplastikoekiko esposizioa izan dezakete, arnasketaren bidez, elikaduraren bitartez edo bide topikotik.Gaur egun mikroplastikoen eta nanoplastikoen esposizioari eta toxikotasunari buruz dugun ebidentzia zientifikoa oso mugatua da. Dena den, EFSAk adierazi zuenez, bere ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Ezagutza-hutsuneak elikagaietan aurki daitezkeen mikro- eta nano-plastikoen arloan

Europar Batasunaren Ikerketa Zentro Komunak (JRC) txosten zientifiko bat argitaratu du; bertan, plastikoek elikagaietan duten eraginari eta iraunkortasunari buruzko ezagutza-hutsuneak identifikatzen ditu, eta nazioarteko hainbat adituk arlo horretan egindako gomendioak ezagutarazten ditu. Plastikoek gizarteari dakarzkioten onurak argiak dira, bereziki elikakatean; hala ere, premiazkoa da plastiko horiek ekoitzi eta suntsitzeko modua eraginkortasunez kudeatzea. Plastikoen Europar Estrategia Ekonomia Zirkularrean izeneko ekimena duela gutxi txertatu da (EB, 2018); horrek azpimarratzen zuen ezinbestekoa zela plastikoei loturiko erronkei aurre egitea, plastikoen xahuketa eta plastikozko hondakinak kontuan hartuta, bai mikroplastikoak, bai nanoplastikoak. Mikroplastikoak hauteman dira, nagusiki itsasoan, ur gezan, zoruan eta airean; ondorioz, frogatu da elikadura-produktuetara transmiti daitezkeela ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Mikroplastikoak eta nanoplastikoak elikakatean: egungo egoeraren txostena

ACSAren Elikadura Segurtasuneko Zientzia Batzorde Aholkulariak onetsitako txosten honetan bildu dira elikakatean dauden mikroplastikoen eta nanoplastikoen inguruko ezagutza guztiak eta giza osasunean izan ditzaketen ondorioak. Oso gutxi dakigu mikroplastikoen presentziari, esposizioari eta toxikozinetikari buruz. Ziurgabetasun asko daude eta erabateko fidagarritasuna duten oso azterlan gutxi egin dira, askotariko metodo eta tresnak erabili baitira mikroplastikoen partikulen laginak bildu eta aztertzeko. Nanoplastikoen kasuan, ziurgabetasun horiek are handiagoak dira, eta datuak falta dira arriskuen ebaluazioa egin ahal izateko. Gaur egun erabilgarri dauden datu gutxi horiek aztertuta, txostenak adierazten du ez dela aurreikusten elikagaien bidez jandako mikroplastiko-partikulek berehalako arriskurik ekarriko dutenik kontsumitzaileen osasunerako. Adierazten du, halaber, datuak falta direnez, ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Mikroplastiko eta nanoplastikoak elikakatean

Dokumentu hau mikroplastiko eta nanoplastikoei buruzko 4.200 artikulu baino gehiagoren analisiaren emaitza da. Hain zuzen, artikulu horiek mikroplastiko eta nanoplastikoek elikagaietako eta animalia-espezie jangarrietako kutsatzaile gisa duten eraginean espezializatutako adituek berrikusi dituzte. Europan, 2012an produzitutako etxeko plastikoaren % 26 birziklatu egin zen, % 36 energia sortzeko erre zen eta gainerako % 38a hondakindegietara eraman zen. Hala eta guztiz ere, kalkulatzen da 10-20 tona plastikok ozeanoetan bukatu zutela. Gaur egun, mikroplastiko eta nanoplastikoak oso zabalduta daude ingurumenean. Etxe barruko nahiz kanpoko airean, uretan, sedimentuetan eta lurreko eta uretako organismoetan aurki daitezke. Kutsatzaile horietako gehienak “erabilera bakarreko plastikoetatik”, arrantza‑aparailuetatik, arropa eta kosmetikoetatik, nekazaritza-plastikoetatik, pinturetatik eta hiri-hautsetik datoz. Kutsatzaile iraunkorrak direnez ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Europako biztanleen kezka nagusiak elikagaien segurtasunaren arloan

EFSAk elikagaien segurtasunari buruzko Eurobarometro berriaren emaitzak argitaratu ditu. Europar Batasuneko 28 estatuetan egindako 27.655 elkarrizketatan dago oinarrituta. Oro har, honako hauek dira Europako biztanleen kezka nagusiak: antibiotikoen hondakinak, haragiaren hormonak edo esteroideak (% 44), elikagaietan dauden pestizida-hondakinak (% 39), arrainean, haragian edo esnekietan dauden ingurumen-kutsatzaileak (% 37) eta gehigarriak, besteak beste, koloragarriak, kontserbagarriak edo elikagai edo edarietan dauden zapore-emaileak (% 36). Estatuan kezka-iturri nagusia pestizida-hondakinak dira (% 45) eta ondoren ingurumen-kutsatzaileak (% 42). Bestalde, agerikoa da irizpide ezberdinak dituztela Estatu kideek elikagaien segurtasunaren arloko kezkak zerrendatzeko orduan. Hori horrela izanik, EFSAk herrialdekako itemak erakusten dituen mapa interaktibo bat sortu du. Honako hauek izan dira, europarren aburuz, erosketa gehien baldintzatzen ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Arriskuen Fitxak

Metalak Aluminioa - 2020 Artsenikoa - 2020 Beruna - 2020 Kadmioa - 2020 Kromoa - 2020 Merkurioa - 2020   Mikotoxinak Aflatoxinak - 2020 A-okratoxina - 2020 Deoxinibalenola - 2020 Fumonisinak - 2020 Nibalenola - 2013 Zearalenona - 2020   Prozesu kutsatzaileak A Bisfenola - 2020 Akrilamida - 2020 Dioxinak, Furanoak eta PCBak - 2020 Ftalatoak - 2020 Hidrokarburo aromatiko poliziklikoak - 2020 PFAS - 2020 Produktu fitosanitarioen hondakinak - 2020   Besteak Etileno oxidoa - 2021 Histamina - 2020 Mikroplastikoak - 2020 Nitratoak eta nitritoak - 2020 Perkloratoak - 2020 Ziguatoxinak - 2021 Bakteriak Bacillus cereus - 2015 Brucella - 2020 Campylobacter - 2019 Clostridium - ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Makro eta mikroplastikoak itsas espezieetan; berrikuspen zientifikoa eta ipar itsasoetako datuak

Iparraldeko Ministroen Kontseiluak (Nordisk Ministerråd) argitaraturiko txosten honen xedea da itsas biotako makro eta mikroplastikoei buruz gaur egun dagoen ezagutzaren ikuspegi zabal bat ematea politikariei, ikertzaileei eta oro har herritar guztiei (ipar itsasoetako espezieetan aurkitutako plastikoaren presentziari buruzko datu espezifikoekin). Hala makroplastikoak (begi hutsez ikus daitezke) nola mikroplastikoak (5 milimetrotik behera) itsas zaborraren hondakin ohikoenak dira, eta eztabaida gehien sortzen dutenak. Txosten honetan, biotako plastiko-presentzia kuantifikatzeko eta berresteko zenbait metodo deskribatzen dira, eta beste metodo ugari daude oraindik ere garatzeko. Elikagaien segurtasunaren ikuspegitik, kontsumorako jakietako mikroplastikoen presentzia kezkagarria da gizakiek izan dezaketen esposizioa dela eta. Elikakatean, mikroplastikoak aurkitu izan dira kontsumo zuzeneko eta ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Ikerketaren arloko lehentasunak, H2020 programarako- EFSA 2017

EFSAren Estrategia Zientifikoari dagokionez, jarduerarik garrantzitsuenetariko bat ikerketaren arloko lehentasunak zehaztea eta lehentasun horiek Europako Batzordeari helaraztea da, hark H2020 programaren “gizarte-erronketan” txerta ditzan. EFSAk Zientzia Batzordeko Kontsulta Foroari eta EFSAren zientzialarien taldeei galdetu die, batzordeari jarduera horretan laguntzeko.Argitaratu berri den txosten teknikoak jarduera horren emaitzak laburbiltzen ditu, eta honako bost ikerketa gai hauei ematen die lehentasuna elikagaien eta pentsuen segurtasunaren arloan:Mikroplastikoak eta nanoplastikoak elikagaietan.Erleen osasuna.Elikagaien bidez transmititutako birusak.Arriskuak balioesteko metodologiak.Europa osorako sistema integral bat garatzea, Elikagaien Segurtasunari buruzko datuak biltzeko, kudeatzeko, aztertzeko eta jakinarazteko hodeia oinarri hartuta.Lehentasuna duten bost arlo horietara iristeko, honako hauei buruzko 60 proposamen hartu ziren ...

Elika Ikerketa

Irakurri gehiago

Elikagaietako mikroplastikoak 16/07/06

Arriskuak Ebaluatzeko Alemaniako Institutu Federalak (BfR) eskari bat egin zion EFSAren Elikakateko Kutsatzaileen Adituen Panelari, elikagaietako mikroplastiko eta nanoplastikoen presentziari buruzko balorazio bat egin zezan, bereziki arrainei eta itsaskiei erreparatuta. Mikroplastiko primarioak neurri jakin batekin fabrikaturiko plastikoak dira, eta mikroplastiko sekundarioak, berriz, zatiketaren bidez sortutakoak. Nanoplastikoak, bestalde, ingeniaritzako materiala erabilita sor daitezke, edo hondakin mikroplastikoen zatiketan. Mikroplastikoek 0,1 eta 5.000 mikra arteko neurria izan ohi dute, eta nanoplastikoek, berriz, gutxi gorabehera 1 eta 100 nm bitartekoa (0,001 eta 0,1 mikra artean). Adituen panelak honako ondorio hauek atera ditu: Ez dago mikroplastiko eta nanoplastikoak elikagaietako kutsatzaile gisa jasotzen dituen legeriarik. Elikagaietan ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago