Bilaketa emaitza: vibrio

Europako arrisku mikrobiologikoak 2023an

EFSAren arrisku mikrobiologikoen ebaluaziorako sare zientifikoak (MRA) lankidetza zientifikorako esparrua eskaini nahi du; horretarako, jarduerak koordinatu eta informazioa eta ezagutzak trukatu nahi ditu, baita baterako proiektuak garatu eta praktika onak identifikatu ere. MRA sarea 2007an sortu zuen EFSAk eta gaur egun MRA Sarean Europar Batasuneko 25 estatu kide daude eta bi herrialde begirale (Suitza eta Norvegia). Urrian egin zen 23. bileran honako arrisku mikrobiologiko hauei buruz egindako azterlanak aurkeztu ziren: Opinión científica sobre Patogenicidad de Escherichia coli productora de toxina Shiga (STEC) Riesgos microbiológicos debidos a cortes de electricidad Evaluación de riesgos del calentamiento de huevos Almacenamiento refrigerado de los huevos ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Klima-aldaketa eta gaixotasunen hedapenaren hazkundea

Europako Ingurumen Agentziak (EIA) txosten bat argitaratu du gaur egun tenperatura altuek eta bero-boladek gizakien osasunean duten eraginari buruz eta datu horiek oinarri hartuta ohartarazi du klimarekiko sentsibleak diren gaixotasun kutsakorrak ugaritzen ari direla; sortzen ari den mehatxu hori hedatu egin daiteke hegoaldetik Europa iparraldera. Txostenak hiru bloke nagusi ditu eta oinarrizko puntu hauek atera dira: Klima-aldaketak eta pertsonen osasunarekin eta ongizatearekin duen harremanak isla handiagoa behar dute EBren politiketan. Klima-aldaketara egokitzeko Europako politika nazionalek klimaren eragina kontuan dute eta gehienetan erreaktiboak dira. Aldiz, klima-aldaketak eragiten dituen osasun-arazoetara gutxiago fokatuta daude. Gainera, oro har, aztertzeko edo prestatzeko izaera dute, izaera praktikoa ...

Elika Jasangarritasuna

Irakurri gehiago

Europako arrisku mikrobiologiko nagusiak 2022an

Arrisku Mikrobiologikoak Ebaluatzeko Zientzia Sareak (MRA) urteko txostena argitaratu du arrisku mikrobiologikoen azterketa zientifikoen eta ebaluazioen laburpenarekin; gai horiek guztiak 2022ko urriaren 18 eta 19an izandako hogeita bigarren bileran aztertu ziren. Sareak arrisku mikrobiologikoen ebaluazio-arloko kooperazio zientifikoa indartzen du. Helburu nagusia du jarduerak bikoizteari aurrea hartzea eta murriztea, eta, ondorioz, iritzien desadostasuna saihestea. Ebaluazio-praktikak errazago harmonizatzen eta EBn azaleratzen ari diren arriskuei aurrea hartzen laguntzen duten datuak eta metodologiak partekatzeko inguru pribilegiatua da sare hori. 2022an identifikatutako azterlan nagusi eta garrantzitsuenen artean honako hauek nabarmendu ditu Sareak: Klima-aldaketaren eragina, elikagaiei lotutako Vibrio bidezko infekzioetan - Alemania Campylobacter spp-ren arriskuan oinarritutako kontrola gizentzeko ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Vibrio

Laburpena Vibrio bakterioak tenperatura handiak eta gazitasun txiki eta ertainak dituzten kostako uretako bakterioak dira. Itsasoko organismoetan pilatzen da, adibidez molusku eta krustazeotan, eta arriskutsua izan daiteke gizakion osasunarentzat horiek gordinik edo gutxi prestatuta kontsumitzen badira.   Bibriosia da Vibrio bakterioa irensteak eragiten duen infekzioa, bakterio horiekin kutsatutako elikagaiak edo ura kontsumitzearen ondorioz, eta beherako urtsua eragin dezake, eta, horrekin batera, maiz, sabeleko kolikoak, goragalea, gorakoak, sukarra eta hotzikarak. Mundu-mailan, arrantza-produktuak kontsumitzeak eragindako bakterio-gastroenteritisaren kausa nagusia da. Ez da ohikoa gaixotasun larriak eragitea, eta oro har immunitate-sistema ahula duten pertsonen artean gertatzen da hori. Vibrio generoko mikroorganismoen identifikazio, prebalentzia eta kontzentrazioari buruzko datuen arabera, ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Klima-aldaketak elikagaien segurtasunean duen eragina

FAOk txosten bat argitaratu berri du, klima-aldaketak eta elikagaien segurtasunarekin lotutako arriskuek izan dezaketen aurreikusteko moduko erlazioa agerian jartzeko helburuarekin. Espero da klima-aldaketak eragina izatea osasun publikoan, elikagaien segurtasunean, ekonomia nazionaletan eta nazioarteko merkataritzan; horrenbestez, beharrezkoa da klima-aldaketaren erronkak berekin dakartzan ondorio gehigarriak ondo ulertzea. Dokumentu honen xedea da aurrean dugun erronka konplexua agerian jartzen laguntzea.  Txostenak hiru kapitulu ditu. Lehenengoan (sarrera), alderdi hauek daude zehaztuta: txostenaren helburuak, klima-aldaketaren egungo egoera eta etorkizunean ekar ditzakeen arriskuak, baita «elikagaien segurtasuna» kontzeptuaren bi adieren arteko interrelazioa ere. Hauek dira bi adiera horiek: elikagaien erabilgarritasuna (food security) eta elikagaien kaltegabetasuna (food safety). Lehen adierak ...

Elika Jasangarritasuna

Irakurri gehiago

Klima-aldaketa eta elikagaien segurtasuna

FAOk dokumentu berri bat argitaratu du klima-aldaketak elikagaien segurtasunean duen eraginari buruz. Xedea da elikagaien kaltegabetasunean eragina duten egungo eta etorkizuneko arazo batzuk identifikatu eta testuinguruan jartzea. Klima-aldaketa inoiz ez bezalako kalteak eragiten ari da gure ekosisteman. Honako gertaera hauek zuzeneko edo zeharkako inplikazioa dute gure elikadura-sisteman: tenperaturen gorakadak, ozeanoen beroketak eta azidotzeak, muturreko lehorteek, baso-suteek, prezipitazio-patroi aldatuek, glaziarren urtzeek, itsaso-mailaren igoerak eta muturreko klima-gertaeren kopuruaren gorakadak. Txosten honetan aintzat hartu diren arriskuak honako hauek dira: elikagai-patogenoak eta parasitoak, antibiotikoekiko erresistentzia, alga-loratzeak, pestizidak, mikotoxinak eta metal astunak (batik bat, metilmerkurioa). FAOren arabera, infekzio-dosi baxuko patogenoak (birus enterikoak, protozoo parasitoak, Shigella spp., Escherichia coli ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Elikagaien arrisku biologiko eta kimikoei buruzko prospekzioa

AESANeko Batzorde Zientifikoak Espainiako Elikagaien Segurtasunerako interesgarrienak izan daitezkeen arrisku kimiko eta biologikoak aztertu eta gero, a priori giza osasunerako arriskutsuenak izan daitezkeenak identifikatu ditu. Asmoa da abiapuntu bat ezartzea etorkizunean beste prospekzio-azterketa batzuk egiteko, horrela arrisku horiek elikagaietan duten presentziaren inguruko informazioa eskuratzeko, arriskuen ebaluaketak egite aldera. Elikagaien bidez transmititzen diren birusak: Norobirusa, A hepatitis eta E hepatitisaren birusak kusku biko molusku eta barazki freskoetan. E hepatitisaren birusa txerrikietan. Bakterioak: Yersinia enterocolitica Vibrio parahaemolyticus eta vulnificus arrantza-produktu eta kusku biko moluskuetan. coli (STEC ez diren patotipoak) barazki freskoetan. Clostridium difficile haragi freskoan. Parasitoak: protozooak (Toxoplasma eta Cryptosporidium) haragi eta ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Arriskuen Fitxak

Metalak Aluminioa - 2020 Artsenikoa - 2024 Beruna - 2023 Kadmioa - 2023 Kromoa - 2020 Merkurioa - 2023   Mikotoxinak Aflatoxinak - 2023 Alternaria - 2022 A-okratoxina - 2023 Deoxinibalenola - 2023 Fumonisinak - 2023 Nibalenola - 2022 Patulina - 2023 Zearalenona - 2023   Prozesu kutsatzaileak A Bisfenola - 2023 Akrilamida - 2020 Dioxinak, Furanoak eta PCBak - 2023 Ftalatoak - 2020 Glizerolaren eratorritako-kutsatzaileak (MCPD, Glizidola, ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Arriskuen Infogramak

Anisakis - 2021 Bacillus - 2021 Birus enterikoak - 2021 Brucella - 2021 Campylobacter - 2023 Coxiella - 2021 Clostridium - 2021 Cronobacter - 2021 Criptosporidium - 2022 Echinococcus - 2022 Escherichia Coli - 2021 Giardia Lamblia - 2022 Listeria - 2021 Mycobacterium - 2021 Salmonella - 2021 Shigella - 2021 Staphylococcus - 2021 Toxiinfekzioen buruzko informazio-orria - 2021 Toxoplasma - 2021 Trichinella - 2021 Vibrio-2022 Yersinia - 2021 A Okratoxina - 2021 Aflatoxinak - 2021 Aluminioa - 2021 Artsenikoa - 2023 Beruna - 2021 Deoxinibalenola - 2021 Dioxinak, Furanoak eta PCBak - 2021 Ftalatoak - 2022 Fumonisinak - ...

Elika Etxea

Irakurri gehiago

2015ean Europan izandako arrisku emergenteak – EFSA 2016

Aurrenekoz, EFSAren Zientzia Batzordeak, Arrisku Emergenteen Unitateak, Arrisku Emergenteak Trukatzeko Sareak eta Arrisku Emergenteen Alderdi Interesdunen Kontsulta Taldeak Europan 2015ean gertaturiko 18 arrisku emergente identifikatu dituzte elkarrekin: Erremolatxa gordinaren kontsumoarekin lotutako agerraldiak Vibrio bakterioaren hazkundea iparraldeko uretan eta tetrodotoxina Europako bibalbioetan Gripearen beste birus bat abereetan Abrikot-hezurren eta almendra mingotsen kontsumoak eragindako arriskuak Deoxinibalenol eta zearalenonaren maila handiagoak Italian 2014an Xylella fastidiosa Europako Batasunean Elikagai-segurtasuna eta nutrizio-arriskuak kontsumitzaile alergiadunentzat Shiitake gordina edo gutxi kozinatutakoa kontsumitzearen ondoriozko dermatitisa Salmonella infantisen intzidentziaren gorakada oilasko-haragian Kroazian Karbapenemasak ekoizten dituzten enterobakterioen eta Acinetobacter-en hedapen zoonotikoa Plastikozko arroz artifiziala Yersinia pseudotuberculosisen agerraldia esne gordinean Belar ondua elikagai edo elikagai gehigarri gisa Azido oxalikoa irabiaki berdeetan Bisfenol F-ren presentzia naturala ziapean Post ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago