Bilaketa emaitza: acrilamida

Akrilamidaren kartzinogenizitatearen ebaluazioa

EFSAk akrilamidaren kartzinogenizitatea ebaluatu du dietaren bidez, ondorio genotoxikoak eta ez genotoxikoak sartuz. Horretarako, argitalpen nabarmenetan adierazitako ebidentzia zientifikoa errebisatu da hemen: evaluación realizada por el Panel CONTAM en 2015 sobre acrilamida en alimentos. Ondorioek 2015eko iritzia berresten dutenez, EFSAren iritziz ez dago eguneratu beharrik. Zenbait azterlan berrik emaitza positiboak lortu dituzte akrilamidaren eta honen metabolito aktiboen (glizidamidaren) propietate klastogenikoei eta mutagenikoei buruz. Datuen arabera, glizidamida sistematikoki dago akrilamidaren esposizio dietetiko ertainak dituzten pertsonetan. Gainera, akrilamidarekin tratatutako saguen mutazioen profila eta kontroleko saguena ez dira berdinak funtsean. Genotoxikotasunaz gain, DNAren oxidazio sekundarioaren ebidentzia dago oxigenoaren espezie erreaktiboak sortzearen bidez eta neurotoxikotasunean garrantzitsuak ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Etileno oxidoa

Laburpena Etileno oxidoa gas sukoi bat da, beste konposatu kimiko eta material batzuen sintesian erabilitakoa, baita ekipo medikoen esterilizazioan, eta Batasunetik kanpoko herrialde batzuetan, biltegiratutako nekazaritza-produktu batzuetako intsektuak kontrolatzeko erabilia ere. EBn, etileno oxidoa debekatuta dago produktu fitosanitarioetan erabiltzeko. Hala ere, kasu batzuetan baimenduta dago biozida gisa erabiltzea, baina ezin da erabili elikagaiak ukituko dituzten materialak edo gainazalak desinfektatzeko. Beraz, substantzia horrek ez du elikagaietan egon behar.[bws_pdfprint display='pdf'] Etileno oxidoa gas sukoi bat da eta etilen glikola egiteko erabiltzen da; azken hori izotz-kontrakoak eta poliesterra ekoizteko baliatzen den substantzia bat da. Produktu kimiko hori, gainera, kantitate oso baxuetan erabiltzen da ospitaletan, material eta ekipamendu ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Transferentzia Jardunaldia 2020

Elikagaien Segurtasun arloko ikerketa emaitzak transferitzeko VII Jardunaldia helburua da helaraztea Euskadin kontsumitzen ditugun elikagaien bidez transmiti daitezkeen arrisku nagusiei buruz 2019an eginiko ikerketa-proiektuen emaitzak.   Euskal nekazaritzako elikagaien sektoreko eragileak Zentro teknologiko eta unibertsitateetako ikertzaileak Administrazioko teknikariak i. Elikadura-segurtasunaren erronkak jasangarritasun-eredu berrietan. Jaime Zufia – AZTI ii. Elikagaien Segurtasuna eta Autokontrola. Helburuak 2020-21. Juan Carlos Fernández – Subdirector de Salud Pública y Adicciones de Álava - EJ-GV 1. Elikagaietako akrilamidaren arriskua. Amaia Ortiz – Neiker 2. Haragi prestatuetako sulfitoen dosifikazioaren kontrola. Ane Olañeta – Leartiker 3. Mikrobioen aurkako erresistentzien ingurumen‑barreiadura lurretan. Carlos Garbisu – Neiker 4. Ez al dute anisakisik akuikulturako produktuek?. Miguel Ángel Pardo – AZTI 5. Antioxidatzaileekin ...

Elika Etxea

Irakurri gehiago

Akrilamida

Laburpena Almidoi ugari duten elikagaiak tenperatura altuko prozesuen bitartez kozinatzean (frijitzean, erretzean, egostean eta elikagaien prozesamendu industriala egitean, 120 ° C-tik gora eta hezetasun-maila baxuarekin) sortzen den substantzia kimikoa da. Prozesu hori eragiten duen prozesu kimiko nagusia Maillard erreakazioa da, eta horixe da, hain zuzen, elikagai batzuei “txigortu” kolorea ematen diena. Akrilamida berez eta era naturalean elikagai askotan dauden azukre eta aminoazidoetatik (batez ere, Asparaginatik) sortzen da. Elikaduratik haratago doazen industria-erabilera ugari ditu, eta tabako-kean ere aurki daiteke.[bws_pdfprint display='pdf']Almidoi ugari duten elikagaiak tenperatura altuko prozesuen bitartez kozinatzean (frijitzean, erretzean, egostean eta elikagaien prozesamendu industriala egitean, 120 ° C-tik gora eta hezetasun-maila baxuarekin) sortzen ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Elikagaien bidezko akrilamida-ingesta Katalunian

ACSAk, Dieta Osoaren Azterlanaren barruan, ebaluatu du elikagaietako akrilamida irensteak zenbateko osasun-arriskua dakarkien kataluniarrei. Emaitzek erakusten dutenez, akrilamidarekiko esposizioa EFSAk ezarritako erreferentzia-dosirako konfiantzazko gutxieneko mugatik behera dago. Akrilamidaren kontzentrazioa Elikagai ontziratuen 264 lagin aztertu ziren: chips patatak, patatarekin egindako gosegarriak, moldeko ogia, ogi xigortua eta biskoteak, ogi zuria, garitik eratorritako gosaltzeko zerealak, gosaltzeko zereal-nahasteak, gailetak, kafe xigortua, berehalako kafe-hautsa eta margarina. Emaitzek erakusten dute berehalako kafe-hautsak eta gailetek akrilamida-eduki handiagoa dutela batez beste (594 eta 454 μg/kg, hurrenez hurren). Chips patatek eta patatarekin egindako gosegarriek ere akrilamida-eduki nahiko handiak dituzte (435 eta 243 μg/kg, hurrenez hurren). Hala ere, jaki horiek guztiak Europar Batasuneko ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago