Europako Batzordeak urteko txostena argitaratu du, 2022an EBko herrialdeetan egindako elikagai eta pentsuen, animalien osasun eta ongizatearen, landareen osasunaren eta produktu fitosanitarioen kontrol eta auditoretza ofizialei buruzko informazioa jasotzen duena. Txostenak nabarmentzen du kontrol horiek garrantzitsuak direla elikakatearekiko konfiantzaren eta osasunaren babesaren maila altuei eusteko, baserritik mahaira, eta ondorioztatu du EBko herrialdeek, oro har, elikagai eta pentsuen segurtasunari eta barne-merkatu osasuntsuari eusteko beharrezkoak diren kontrol-sistemak dituztela. Txosten honek EBko agintari eskudunek 2022an egindako kontrol ofizialen emaitzak aurkezten ditu, grafiko estandarizatu eta erabilerrazen bitartez.
2022an, kontrol ofizialaren xede diren 16,4 milioi entitate komertzialki aktibo zeuden EBn, eta agintariek 5 milioi kontrol ofizial inguru ...
EFSAk, Europako Batzordeak eskatuta, 2015/2283 (EB) Erregelamenduaren arabera elikagai berri bat baimentzeko eskaera egiteko baldintzei buruzko gida eguneratu du. Eguneratze hori 2025eko otsailetik aurrera Europako Batzordeari aurkezten zaizkion elikagai berrien eskaera guztiei aplikatuko zaie. Erregelamendu berria indarrean sartu zenetik, azken 6 urteetan, alde interesdunek egindako ekarpenak eta baimen-prozeduretan detektatutako hutsuneak hartu dira kontuan. Sektoreak azkar eboluzionatzen du, eta Batzordeak beharrezkotzat jo du prozedurak arintzea eta baimena eskatzen den elikagai berrien aldakortasunera egokitzea.
Eguneratzearen helburua datuen definizioak eta baldintzak argitzea da, eskatzaileek aurkeztutako eskaeren kalitatea hobetu ahal izan dezaten, eta horrek arriskuak ebaluatzeko prozesu eraginkorragoa ekarriko luke.
Eguneratzeak funtsezko bi dokumentu ditu: Eskatzaileek eman ...
MAPAk mingain urdinaren gaitzaren egoera epidemiologikoa eguneratzen duen informazio-oharra argitaratu berri du, azkenaldian 3 serotipoa hedatzen ari delako. MUren 3 serotipoa, Espainian inoiz lehenago detektatu ez dena, bereziki garrantzitsutzat hartzen da; izan ere, honako hauek eragiten ditu: Ardietan: koadro kliniko larriak eta hilkortasun handia (% 10-25 artean).
Behietan: esne-ekoizpenaren galerak, eta heriotzak ere egon daitezke kaltetutako ustiategietan. Tunisian 2018az geroztik egon da, Herbehereetan lehenengoz 2023ko urrian detektatu zen, eta Alemania, Belgika, Luxemburg, Suitza, Danimarka, Norvegia, Suedia, Txekiar Errepublika, Frantzia, Erresuma Batua eta Portugalen zabaldu da. Azken horretan, Évora eskualdean jakinarazi dira agerraldiak; hain zuzen, eskualde horrek Badajoz eta Huelvarekin muga egiten du. Azken ...
Albaitaritzako sendagaiaren Europa mailako hainbat agentziak txosten bat egin dute hutsune terapeutikoak eta horien kausak identifikatzeko, eta alternatibak proposatzeko. Txostena AEMPSek (Sendagaien eta Osasun Produktuen Espainiako Agentzia) osatutako lantalde batek egin du, ANMVrekin (Frantziako Sendagaien Agentzia), DGAVrekin (Portugalgo Elikaduraren eta Albaitaritzaren Zuzendaritza Nagusia) eta HPRArekin (Irlandako osasun-produktuak arautzen dituen Agentzia) lankidetzan, eta antibiotikoen, batez ere txertoen, ordezko aukerak izateko beharra nabarmentzen du, MAEren aurkako borrokarako tresna gisa.
Lantaldeak honako helburu hauek ezarri zituen: Arrakala terapeutikoak identifikatzea eta horien arrazoiak ezagutzea.
Hutsune terapeutikoak zerrendatzea eta lehenestea, giza osasunean, animalia-osasunean eta ingurumen-osasunean eta elikagaien ekonomian eta segurtasunean dituzten ondorioen arabera.
Herrialdeen arteko lankidetza-bideak ...
Gizarte eskubideak, Kontsumoa eta 2030 Agenda Ministerioak egiten duen ALADINO azterlanaren (elikadura, jarduera fisikoa, haurren garapen eta obesitateari buruzkoa) emaitzen aurrerapena aurkeztu da AESANen bidez (Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentzia).
Azterlana 2011n egiten hasi zen, eta helburu du 6 eta 9 urte arteko ikasleetan gainpisuak eta haurren obesitateak duen prebalentzia eta horrek eskola- eta familia-inguruari buruzko eragile sozioekonomikoekin duen lotura aztertzea.
2023. urtean aipagarria izan da haurren gainpisua neurtzen duen tasa 2019an baino % 4,5 txikiagoa izan dela, % 40,6 izatetik % 36,1 izan arte. Jaitsiera horrekin, zehazki, lortu da 6 eta 9 urte arteko haurretan gainpisua % 3,1 eta obesitatea % 1,4 murriztea.
Hala ere, ...
EFSAk urteko txostena argitaratu du, eta bertan laburbildu ditu Europan arrisku emergenteak identifikatzeko prozesuan parte hartzen duten talde guztien jarduerak (arrisku berriak partekatzeko sarea – EREN, arrisku berriei buruzko alderdi interesdunen taldea – StaDG-ER, eta EFSAren zientzia-panelak). 2022an, arriskutsuak izan litezkeen hamahiru gai emergente eztabaidatu ziren, eta horietatik bi arrisku emergentetzat jo ziren, arriskuak emergente gisa sailkatzeko lau irizpide erabakigarrien arabera: arrisku berria, esposizio berria edo areagotua, talde zaurgarri berria, eta faktore abiarazle berria.
Hauek dira bi arrisku emergenteak: Txakurren bruzelosiaren agerpena Brucella canis bakterioaren infekzioaren eraginez Europako zenbait herrialdetan.
Tximino-baztangaren agerraldiaren hedapena Afrikatik kanpoko animalietara. Eta hauek dira arriskutsuak izan litezkeen beste ...
EFSAren Arrisku Biologikoen Panelak zientzia-irizpen bat argitaratu du Vibrio spp bakterioaren osasun publikoko alderdiei buruz, EBko itsaskien kontsumoarekin lotuta, eta ondorioztatu du arriskua areagotzen ari dela klima-aldaketaren eta mikrobioen aurkako erresistentzien eraginez. Irizpenean, arriskuari buruz dagoen informazioa berrikusi, prebentzio- eta kontrol-gomendioak bildu eta etorkizunerako ikerketa‑premiak identifikatu dira. Honako hauek dira EBko osasun publikorako garrantzi handiena duten itsaskien kontsumoarekin lotutako Vibrio espezieak: V. parahaemolyticus, V. vulnificus eta V. cholerae no O1/no O139.
Beste espezie batzuek (adibidez, V. alginolyticus, V. fluvialis eta V. mimicus) itsaskien kontsumoarekin lotutako infekzioren bat eragin dezakete noiz edo noiz, batez ere osasun‑arazoak dituzten pertsonengan, baina espezie horiek osasun ...
FutureFoods lankidetzak, zeinean ELIKAK parte hartzen duen Eusko Jaurlaritzaren izenean, nazioz gaindiko Ikerketa eta Berrikuntza proiektuetarako lehenengo deialdi irekia iragarri du. ELIKAren bidez Eusko Jaurlaritzak gehienez ere 100.000 euroko finantzazioa emango die nazioz gaindiko partzuergoak eratuz proiektuak aurkeztu edo horietan parte hartuko duten euskal erakunde publiko-pribatuei. Lehenengo deialdia 2024ko urriaren bukaeran egingo dela aurreikusten da. Deialdiaren xedea da nazioz gaindiko Ikerketa eta Berrikuntza proiektuak finantzatzea, eta, horretarako, Ikerketa eta Berrikuntzaren arloko hiru gai hauetako bat jorratu beharko dute parte hartzaileek: Elikadura-sistema jasangarri eta erresilienteetarako bidea.
Elikagai berriak – Elikagaiak diseinatu, prozesatu eta hornitzean berrikuntza sustatzea.
Elikadura jasangarrirako hautuak ahalduntzea – Ingurunearen ...
Alerta eta Kooperazio Sarea (ACN) Elikagai eta Pentsuetarako Alerta Azkarreko Sistemak (RASFF), Administrazio Laguntza eta Kooperazio Sistemak (AAC) eta Elikadura Iruzurraren Sareak (FFN) osatzen dute. Sareko kideen artean nekazaritzako elikakateko kontrol ofizialen arloko informazio-trukea errazteko dago diseinatuta. Europako Batzordeak diseinatu eta kudeatutako tresna informatiko baten bitartez egiten dira trukeak: iRASFF plataforma. 2023. urtean, sarea osatzen duten sistema guztiek aurreko urtean baino askoz jakinarazpen gehiago egin zituzten: RASFFek % 8 gehiago (4.695), ACCk % 24 gehiago (3.166) eta FFNk % 26 gehiago (758).
Aurreko urteetan bezala, RASFFren jakinarazpenen herena baino gehiago mugan egin diren ukapenak izan dira, nagusiki fruta eta barazkien bidalketetan pestizida-hondakinak zeudelako, batez ere Turkiatik ...
Elikagaien Segurtasunerako Kataluniako Agentziak, Kataluniako Hegaztien Federazioarekin eta CESACekin (Kataluniako eta Aragoiko Hegaztien Osasun Zentroa) batera, hegazti-ustiategiei zuzendutako gida bat argitaratu du, hegaztien sektoreari arriskuak kontrolatzen eta sektoreko araudi gero eta konplexuagoa betetzen laguntzeko.
Gidak honako gai hauekin lotutako atalak biltzen ditu: biosegurtasuna, garbiketa, desinfekzioa, arratoi-garbiketa, abereen osasuna, albaitaritza-tratamenduak, animalien ongizatea, elikadura eta ura, ingurumenaren babesa eta baserrian lan egiten duten pertsonen prestakuntza.
Gainera, eranskinetan zehazten da zer eduki izan behar duten erregistro-liburuak, osasun-plan integralak, prestakuntza-planak, hondakin ez-sanitarioak kudeatzeko planak, instalazioak mantentzeko planak, ingurumena kudeatzeko planak, animalien ongizaterako planak eta salmonella zaintzeko eta kontrolatzeko programak. Ustiategiko albaitaria nola identifikatu ere azaltzen du.
Gidak ...
2024ko bigarren lauhilekoan animalien elikagaiei buruzko 76 jakinarazpen egon dira. Horietatik 14 alertak izan dira, 54 informazio-jakinarazpenak eta 8 mugan egin diren ukapenak.
Egindako kontrol motari dagokionez, 23 jakinarazpen kontrol ofizialek egin dituzte; 35 enpresako autokontroletan detektatu dira; 11 mugako ikuskapen-postuetan; 4 kontsumitzaileen kexen ondorioz hauteman dira eta 3 zaintza-programen ondorioz.
Produktuen arabera, lehengaiei dagozkie jasotako jakinarazpenen % 66, etxeko animalientzako pentsuei % 17, pentsu konposatuei % 11 eta gehigarri eta aurre-nahasketei % 6.
Jakinarazpenetan zerikusia izan duten produktuei dagokienez, honako lehengai hauek nabarmendu dira: soja‑produktuak (9), ekilore-produktuak, arrain-irinak eta txakurrentzako mastekagarriak (6), eta koltza-produktuak (5).
...
Arrautzak enbalatzeko zentroan egiten diren jarduerek elikagaien higieneari buruzko araudia bete behar dute, elikagaien industriatzat hartzen baita.
Operadoreei baldintza horiek betetzen laguntzeko, Elikagaien Segurtasunerako Kataluniako Agentziak (ACSA) "Arrautzak merkaturatzeko higiene-jardunbide egokien gida" argitaratu du. Gida, arrautzak ekoizten dituen sektorearen partaidetzarekin egin da, eta arrautzak merkaturatzeko alderdi orokorrak jasotzen ditu.
Gidan atal hauek garatzen dira: 1. Erregistroak eta baimenak
2. Autokontrol-sistema eta higiene-arauak
3. Lehengaiak
4. Trazabilitatea
a. Arrautzak markatzea
b. Ontziak markatzea
d. A kategoriako arrautzen hankako aukerako aipamenak
5. Azken kontsumitzaileari zuzenean saltzea enbalaje-zentrotik igaro gabe
6. Ontziratu gabeko salmenta
7. B kategoriako arrautzak eta arrautza industrialak merkaturatzea 8. Legedia ...
2024ko bigarren lauhilekoan elikagaiei buruzko 1534 jakinarazpen izan dira. Horietatik 363 alertak izan dira (%23,5), 638 informazio-jakinarazpenak (%41,5) eta 533 mugan egin diren ukapenak (%35).
Gehien jakinarazi diren kutsadurak: 1. Landareen osasunerako hainbat hondakin lagin berean, fruta eta barazkietan 2. Salmonella enteritidis eta salmonela oilaskoan 3. Debekatutako substantziak eta baimendu gabeko osagai-berriak Elikagai-osagarrietan 4. Etiketan adierazi gabeko alergenoak 5. Aflatoxinak kakahueteetan 6. Hainbat produkturen higiene-egoera txarra Jakinarazpen gehien sortarazi dituzten herrialdeak: 1. India 2. Turkia 3. EEBB 4. Polonia 5. Brasil ...
Suitzako Elikagaien Segurtasunerako eta Albaitaritzako Gaietarako Bulego Federalak (OSAV) dokumentu bat argitaratu zuen, non datozen urteetan herrialde horretako Elikagaien Segurtasunari eta Nutrizioari ziurrenik eragingo dieten joerak biltzen dituen. Orain, EFSAk dokumentu horren itzulpena argitaratu du erreferentziazko argitalpenen katalogoan.
Dokumentuan, joerak honako eremu hauetan banatzen dira: Elikagaien bidez transmititutako infekzio edo intoxikazioak areagotu egin daitezke, batik bat biztanleriaren zahartzearen ondorioz arriskuan dauden kontsumitzaileen kopuruak gora egin duelako.
Adinekoentzako dieta orekatua gero eta garrantzitsuagoa izango da.
Gero eta maizago eskatzen diren produktu jasangarriak elikadura-iruzurraren helburu izan daitezke. Uste da produktu horien gaineko gero iruzur- eta engainu-saiakera gehiago egingo direla.
Osagai gutxi eta gehigarririk ...
Fabrikatzaile eta Banatzaileen Elkarteak (AECOC) gidaliburu praktiko bat argitaratu du elikadura sektoreko enpresetan elikagaien segurtasunaren kultura erreal eta eraginkorra ezartzen laguntzeko. Gidaliburu horrek enpresek elikagaien segurtasunaren kultura ezartzeko edo sendotzeko har ditzaketen jardunbide egokiak, adibideak eta gomendio erabilgarriak biltzen ditu. 2012/382 Erregelamenduak ezartzen du elikadura-operadore guztiek garatu eta mantendu behar dutela elikagaien segurtasunaren kulturaren sistema bat, eta, gainera, egiaztatu egin behar dutela zenbait baldintza betetzen dituztela, hala nola Zuzendaritzaren eta elikagaien segurtasunerako lan egiten duten pertsona guztien konpromisoa eta inplikazioa, elikagaien arriskuen ezagutza edo komunikazio ireki eta argia, baita desbideratzeak gertatzen direnean ere.
Elikagaien segurtasunaren kultura eraginkorra garatzean garrantzi handieneko alderdi bat ...
AECOC Fabrikatzaile eta Banatzaileen Elkarteak online tresna bat garatu du alertak kudeatzeko prozeduraren betetze-maila ebaluatzeko. Horrez gain, neurrira egindako hobekuntza-gomendioak eskaintzen dizkie elikagaien enpresei. Tresna hori argitaratu berri den elikagaien alerten gida nazionalaren osagarri bat da, eta horren bidez enpresei, eta batez ere ETEei, alertak kudeatzeko legezko baldintzak egoki ezartzen lagundu nahi zaie.
25 galderez osatutako galdetegi bat bete ondoren, alertak kudeatzeko prozedura dokumentala ebaluatzen da, eta egiaztatzen da gidako baldintza eta gomendio guztiak jasotzen dituela. Laster alertak kudeatzeko ezarritako prozeduraren funtzionamendua eta eraginkortasuna ebaluatzeko galdetegi berri bat egongo da eskuragarri. Horretarako simulakro praktiko bat egin edo alerta bat kudeatu behar izango ...
FAOk duela gutxi argitaratu duen txostenean nekazaritza-ustiategietan antimikrobianoen erabilera murrizteko RENOFARM ekimena aurkezten du. Helburua da hurrengo 10 urteetan nekazaritzako elikagaien sistemen eraldaketa jasangarria lortzea. RENOFARM ekimenaren bidez, FAOk ekoizleei laguntza emango die antimikrobianoak erabiltzeko beharra murrizteko jardunbide egokiak har ditzaten eta sendagai horien eraginkortasuna zaindu dezaten, etorkizuneko belaunaldien biziak salbatzen baitituzte.
Horretarako, txosten horretan deskribatzen da nola lan egin dezaketen elkarrekin gobernuek, agintaritza eskudunek, osasun arloko profesionalek, albaitaritza arloko profesionalek eta elikagaien ekoizleek, ustiategietan gaixotasunak prebenitu eta, hala, antimikrobianoen beharra murrizteko tresna handiagoak ezartzeko.
Dokumentuak 3 atal ditu, eta horietatik honako hau ondoriozta daiteke nagusiki: One Health testuinguruan funtsezkoa da, oraindik ere, ...
Cookieak gure webgunearen erabilgarritasuna eta prozesuak hobetzeko edo gaitzeko erabiltzen dira. Cookieak desgaitu edo ezabatzen badira, gerta daiteke erabiltzaileek webgunearen aukerak ezin erabiltzea, edo webgunean diseinatu ez den moduan funtzionatu dezake arakatzaileak.
Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.
Behar-beharrezkoak diren cookieak beti aktibatu behar dira, cookie-en ezarpenen zure lehentasunak gorde ahal izateko.
Las cookies estrictamente necesarias tiene que activarse siempre para que podamos guardar tus preferencias de ajustes de cookies.
Cookie hau desaktibatzen baduzu, ezin izango ditugu zure lehentasunak gorde. Horrek esan nahi du webgune hau bisitatzen duzun bakoitzean cookieak gaitu edo desgaitu beharko dituzula berriro.
Si desactiva esta cookie, no podremos guardar sus preferencias. Esto significa que cada vez que visite este sitio web deberá habilitar o deshabilitar las cookies nuevamente.
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
cookielawinfo-checkbox-necessary
RGPD Compliance plugin
Determina si el visitan te ha aceptado la casilla de consentimiento de cookies
1 día
Analisi- edo neurketa-cookieak
Webgune honek Google Analytics ezarritako cookiak erabiltzen du, bisitari kopurua eta weborriaren erabilerari buruzko informazio anonimoa biltzeko.
Cookie hauek mantenduz gero, gure weborria hobetzen laguntzen gaituzu.
Este sitio web utiliza Google Analytics para recopilar información anónima sobre el número de visitantes y el uso de la web.
Si mantienes estas cookies, nos ayudas a mejorar nuestra página web.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
_ga
Google
Registra una identificación única que se utiliza para gen erar datos estadísticos acerca de cómo utiliza el visitan te el sitio web.
2 años
_gat
Google
Utilizado por Google Analytics para controlar la tasa de peticiones.
1 día
_gid
Google
Registra una identificación única que se utiliza para generar datos estadísticos acerca de cómo utiliza la persona visitante el sitio web.