Kataluniako Elikagaien Segurtasunerako Agentziak (ACSA) “Bisfenol eta deribatu epoxidikoekiko esposizioa zehaztea, Katalunian merkaturatutako lataratutako eta plastikozko ontzietan ontziratutako elikagaiak kontsumitzeagatik: osasunerako arriskua ebaluatzea” azterlana argitaratu du. Bertan, laginak aztertu dira A bisfenola (BPA) eta F bisfenola (BPF) eta bien deribatu epoxidikoak bilatzeko. Honako hauek dira aztertutako bisfenolak eta deribatu epoxidikoak: BPA, BPF, BADGE, BADGE·H2O BADGE·2H2O, BADGE·HCl, BADGE·2HCl, BADGE·H2O·HCl, BFDGE, BFDGE·2HCl y BFDGE·2H2O. A bisfenola (BPA) da gehien erabili eta aztertu den bisfenola. F bisfenola (BPF) gehien erabiltzen den BPAren analogoetako bat da, baina orain arte oso gutxi ebaluatu da. Lortutako emaitzek adierazten dutenez, ebaluatutako 36 elikagaietatik 17tan (% 49) ez zen detektatu aztertutako ...
Eusko Jaurlaritzak dekretu berri bat argitaratu du. Bertan, Euskadiko abeltzaintza‑ustiategien arau teknikoak, higieniko‑sanitarioak eta ingurumenekoak ezartzen dira, eta horri esker, abetzaintza-jarduerak egin ahal izango dira, ingurumenaren kontserbazioa eta osasungarritasuna errespetatuz. Dekretu horrek, halaber, ingurumenean eta abeltzaintzan eskumena duten administrazioen arteko koordinazioa errazten du, eta etxeko ustiategi txikien eta ustiategi estentsiboen izapideak sinplifikatzen ditu. Arau hau egiteko, kontuan hartu dira ingurumen-arloko lege-eskakizun berriak, abeltzaintza-antolamendukoak, animalien osasunekoak eta antibiotikoen erabilera jasangarrikoak, nekazaritza-lurzoruen nutrizio jasangarrikoak eta nekazaritza- eta abeltzaintza-erregistroetakoak. Hori dela eta, aldez aurreko araudia indargabetu behar izan da, irailaren 22ko 515/2009 Dekretua, hain zuzen ere. Dekretu berriak xedapen orokorrak, betebeharrak eta funtzionamendu-baldintzak aurreikusten ditu, ...
EFSAk eta ECDCk 2022-2023 aldian Bakterio zoonotikoetako eta Europako giza, animalia eta elikagaien adierazleetako antimikrobianoekiko erresistentziei (AME) buruzko txostena argitaratu dute. ELIKAk egindako azterketaren barruan, txosteneko datu hauek nabarmentzen ditugu, patogenoen arabera banatuta: Salmonella 2023an, gizakietan aurkitutako Salmonella spp.-an, anpizilinarekiko, sulfonamidekiko eta tetraziklinekiko erresistentzia-maila altuak ikusi ziren; aitzitik, hirugarren belaunaldiko zefalosporinekiko erresistentzia maila oso baxuetan agertu zen (% 1,6 eta % 1,3 zefotaximarako eta zetfazidimarako, hurrenez hurren). Horrekin guztiarekin, ikusi zen 2014-2023 aldian, bakterio horrek gizakietan anpizilinarekiko eta tetraziklinarekiko zuen erresistentzia nabarmen murriztu zela estatistikoki (14 eta 12 herrialdetan, hurrenez hurren). Hauteman da 2023an gizakietan ziprofloxazinarekiko erresistentzien prebalentzia handia egon dela (% 21,8); erresistentzia-tasa benetan altuak erregistratu ...
2024an, lau hilean behin kontsultatutako datuen arabera, animalien elikadurarako produktuei buruzko 306 jakinarazpen egin dira. Horietatik 49 alertak izan dira (% 16), 211 informazio-jakinarazpenak (% 69) eta 46 mugan egin diren ukapenak (% 15). 2023an zehar hautemandako arrisku gehienak mikrobiologikoak izan dira (% 49). Ondoren, honako hauek nabarmentzen dira: pestizida-hondakinen eta ezpurutasun botanikoen presentzia (% 9) eta bestelakoen presentzia (% 6), honako hauek barne: gorputz arrotzak, plastiko‑hondakinak, gehigarri kopuru altuak, eta abar. Produktuen arabera, lehengaiek eragin dituzte jakinarazpenen % 69, etxeko animalientzako pentsuek % 19, loditzeko animalientzako pentsuek % 9 eta gehigarri eta aurre-nahasketek % 3. 2023an jasotako jakinarazpenekin alderatuta, honako ohar hauek egin behar ditugu: Arrisku mikrobiologikoa da oraingoan ere detektatuko lehenengo ...
EFSAk argitaratu ditu elikagaietan dauden albaitaritzako botiken eta beste substantzia batzuen hondakinei buruzko 2023eko datuak. Txosten horretan estatu kideetan, Islandian eta Norvegian egindako laginak jaso dira, eta guztira 548.194 analisi egin dira. Laginen % 0,11tan legez baimendutako gehieneko mailak baino handiagoak zeuden Txosten honek hiru planen datu xehatuak aurkezten ditu lehenbiziko aldiz: Kontrolerako plan nazionala, estatu kideetako produkziorako arriskuan oinarritua: 284.850 lagin (ez-betetzea: % 0,15) Ausazko zaintza-plan nazionala: 13.709 lagin (ez-betetzea: % 0,29) Kontrolerako plan nazionala, hirugarren herrialdeetako inportazioetarako arriskuan oinarritua: 5.162 lagin (ez-betetzea: % 0,23) Halaber, 8.741 lagin susmagarri aztertu ziren, emaitza ez-onargarrien jarraipena egitearen ondorioz (horietatik % 1,14 ez-onargarriak izan ziren). Halaber, 235.732 ...
Eztiari buruzko kalitate-arauari buruzko 1049/2003 Errege Dekretua otsailaren 4ko 68/2025 Errege Dekretuak aldatu du, eta nahitaezko aipamen berriak sartu dira eztiari buruzko 2001/110/EE Zuzentarauan ezarritakoaren arabera. 2026ko ekainaren 14an jarriko da indarrean. 68/2025 Errege Dekretu berriak bi berrikuntza nagusi ditu Eztiaren kalitateari buruzko arauan: Ezti iragazia: Ezti barietate hau egiten edo aurkezten den arabera ezti zerrendatik kentzen da. Arrazoi nagusia da polena eztiaren osagai naturaltzat hartzen dela, eta Europako eztiaren babesa hobetzen laguntzen duela, bai eta kontsumitzailearengana iristen den eztiak kalitate- eta garbitasun-estandarrak betetzen dituela bermatzen ere. Horregatik, polenaren ezaugarri bereizgarriak ematen dizkioten substantzia edo osagai naturalak ezin dira falta. Errege Dekretua ...
Batzordeak Europako nekazaritza eta elikaduraren etorkizunari buruzko ibilbide-orri anbiziotsua aurkeztu du, nekazaritzako elikaduraren sistema erakargarri, lehiakor, erresilientea, etorkizunera bideratua izateko oinarriak ezartzen dituena, eta nekazarien eta nekazaritzako elikagaien operadoreentzako egungo eta etorkizuneko belaunaldientzako bidezkoa izan dadin. Nekazaritza eta Elikadurarako Ikuspegi berri horrek elikadura-politikak sinplifikatzen ditu, eta berrikuntza eta digitalizazioa hartzen ditu ikuspegian deskribatutako jarduketa guztiak egin aurreko baldintza gisa. Ikuspegiak hurrengo 15 urteetan jarraitu beharko den bidea zehaztuko du, eta bereziki nabarmentzen du garrantzitsua dela erakundeen, nekazarien elikakateko eragileen eta gizarte zibilaren arteko lankidetza. Bestalde, etorkizuneko Nekazaritza Politika Erkideak (NPE) lehentasuna emango dio EBko autonomia estrategikorako eta erresilientziarako oinarrizkoak diren nekazaritza-produktuak ekoizteari, ...
Bizkaiko Foru Aldundiak zenbait fruta-arboletan ohikoenak diren izurrite edo gaixotasunei aurre egiteko fitosanitarioen tratamendu gomendatuei buruzko gidak eguneratu ditu Tratamendu gidak Sagarrondorako gida Sagardo sagarrondorako gida Madariondorako gida Mahatsondorako gida Produktuen fitxak Sagarrondorako produktuak Sagardo sagarrondorako produktuak Madariondorako produktuak Mahatsondorako produktuak Tratamendu, buletin eta ohar fitosanitarioen gida
...
FAOk argitaratutako txostenak 2002 eta 2024 urteen artean disruptore endokrino jakin batzuekiko giza-esposizioan izandako joeren inguruan argitaratutako ebidentzia zientifikoak laburbiltzen ditu. Txostenaren ondorio nagusia da industriaren borondatezko neurriek eta substantzia kimikoak fabrikatzeko eta erabiltzeko arauzko murrizketek konposatu horiekiko esposizioa murrizteko neurri gisa funtzionatu dutela. Hala ere, mekanismo horiek guztiak esposizioa murrizteko eraginkorrak izan diren arren, ez dute ezabatu. Ikerketaren ondorioak konposatuen multzoaren arabera zehaztuko ditugu: Konposatu organokloratuak. Konposatu organokloratu askoren fabrikazioa eta erabilera (adibidez, DDT) 80ko hamarkadan amaitu zen, eta txosteneko ikerketa guztiek adierazi dute konposatu horien edukiak behera egiten jarraitzen duela elikagaiak ekoiztera bideratutako animalietan eta gizakien esposizioan, salbuespen gisa erabiltzen jarraitzen den ...
Europako Batzordeak elikagaien bidez transmititutako elikagaien agerraldietako azterlan epidemiologien esparruan analisi-datu molekularrak bildu eta transmititzeari buruzko 2025/179 Egikaritze Erregelamendua argitaratu du. Erregelamendu berri horrek elikagaietako agerraldiak ikertzea erraztu nahi du, agerraldiaren arrazoia modu azkar eta fidagarrian identifikatzeko eta kontrol-neurri eraginkorrak garaiz hartzeko. Genoma osoa sekuentziatzea tresna oso erabilgarria da elikagaien bidez transmititzen diren gaixotasunen agerraldiak ikertzeko orduan; izan ere, bakterio baten osaera genetiko osoa lortzean, gaixo dauden pertsonen bakterio isolatuak elikagai, animalia eta pentsuetako bakterio isolatuekin alderatu daitezke, horiek gaixotasunaren iturri diren zehazteko. Batzordeak argitaratutako Erregelamendu berriaren xedea da elikagaien bidez transmititutako gaixotasunen agerraldien detekzioa eta erantzuna hobetzea. Horretarako, mikroorganismo patogenoen genoma ...
Kataluniako Generalitateko Osasun Sailak errekonozimendu ofizialeko gida berri bat argitaratu du: “Higiene-jardunbide egokien gida kolektiboentzako janari prestatuak egiten eta/edo zerbitzatzen dituzten operadoreentzat” Gida berri hau sukaldaritza kolektibo sozialeko establezimenduei zuzenduta dago, hala nola eskolei, institutuei, haurtzaindegiei, haurrentzako kanpamenduei, egoitza geriatrikoei, eguneko zentroei eta antzeko establezimenduei. Higiene-jardunbide egokiak elikagaiak ondo manipulatzeko oinarrizkoak dira; bereziki garrantzitsuak dira amaierako kontsumitzaileen artean arrisku taldeak daudenean, hala nola haurrak zein egunero sukalde zentraletatik datozen elikagai prozesatuak jaten dituzten adinekoak. Gidak honako atal hauek ditu: aurretiazko baldintzak, manipulazio-jardunbide egokiak eta prozesuaren berariazko higiene-jardunbide egokiak. Halaber, establezimendu mota horretara egokitutako eredu praktikoak eta erregistro sinplifikatuak jasotzen ditu, aplikazioa errazteko. Guía de ...
2024 urtean zehar, elikagaiei buruzko 4814 jakinarazpen izan dira. Horietatik, 1201 (%25) alertak izan dira, 2035 (%42) informazio-jakinarazpenak eta 1578 (%33) mugan egin diren ukapenak. Arrisku guztietatik, hondakin fitosanitarioek etakutsadura biologikoak eragin dute jakinarazpen gehien (%21 bi kasuetan). Bai fitosanitarioen bai kutsadura biologikoaren ehunekoak jaitsi egin dira, % 22,5etik, biak. Iruzurrak oso hurbil daude ( % 19,5). Zertxobait jaitsi da aurreko urteko % 20,5aren aldean. Toxina naturalak dira gehien hazi direnak,%13tik %17ra igaro da. Kutsadura fisikoa eta metal astunak mantendu egiten dira ia ehuneko berdinetan. Hauek dira antzemandako arriskuei dagozkien urteko neurriak eta lauhilekoko izan duten bilakaera: Kutsatutako produktuen jatorriari dagokionez, urtean zehar, ...
AESANen batzorde zientifikoak txosten bat argitaratu du, zeinean klima-aldaketakelikadura-nahikotasunean (Food Security) nahiz elikagaien eskuragarritasunean eta populazioaren nutrizio-egoeran duen inpaktua aztertzen duen. AESANek identifikatutako arrisku nagusiak hauek dira: biodibertsitatearen galera landa-eremuetan, itsasoko eta kostaldeetako ekosistemaren galera, ekosistema lehortarren eta ur kontinentalen galera, eta ondoriozko elikadura-sistemen narriadura. Azken urteetan geroz eta muturreko klima-gertaera gehiago bizitzen ari gara, hala nola bero-olatuak, lehorteak eta uholdeak. Ezohiko gertaerak dira horiek, bai maiztasunari, bai intentsitateari dagokionez, eta, ondorioz, natura-sistema batzuk egokitzeko gaitasunetik harago mugiarazi dituzte. Horrek, halaber, kalte itzulezinak eragin ditu elikadura-nahikotasunean. Desnutrizioa pairatzen duen munduko populazioaren ehunekoa 2019an % 8,4 izatetik 2020an % 9,9 izatera igaro da, eta handitzen jarraitzen ...
AESANek gida berri bat argitaratu du: glutena duten zerealak dituzten elikagaiak etiketatzeko arauak. Gida honen helburua glutena duten zerealak dituzten elikagaiak nola etiketatu orientatzea da, bai elikagaien industriako operadoreentzat, bai kaltetutako kontsumitzaileentzat, bai kontrol-agintarientzat. Dokumentuan, benetako egoeren adibideak jasotzen dira, eta honako atal hauek ditu:1. Glutena. Gaixotasun zeliakoa eta zerealekiko alergia2. Elikadura-informazioa3. Oloa eta garia4. Glutena duten zerealak etiketatzea5. Alergenoen badaezpadako etiketatzea (EPA)6. Glutenik ez dagoela adieraztea7. Legeria Guía de etiquetado de alimentos que contienen cereales con gluten: reglas para la información de la presencia o ausencia de gluten ...
EFSAk frutak, barazkiak eta belar aromatikoak, freskoak zein izoztuak, tratatzeko erabiltzen den uraren kalitate mikrobiologikoa eta fisikokimikoa aztertu du, eta ondorioztatu du ura desinfektatzeko eta berritzeko tratamenduak konbinatzeak lagundu egiten duela kalitate egokia mantentzen. Gainera, tratamendurako uraren kudeaketa-planak egin ditu eta doako online tresna bat garatu du, elikagai-enpresei uraren kudeaketa-sistema hobetzen laguntzeko. Aurrekariak Azken urteotan, Listeria monocytogenes, Shiga toxinaren sortzaile den Escherichia coli eta antzeko bakterio-patogenoek agerraldi larriak eragin dituzte Europar Batasunean, fruta, barazki eta belar fresko eta izoztuen kontsumoarekin lotuak. Uraren kalitateak eta industria-erabilerak gero eta kezka handiagoa sortzen du mundu-mailan, batetik, elikagaietan mikroorganismo kaltegarriak sarraraz ditzakeelako, eta bestetik, klima-aldaketa dela-eta aurreikusten ...
Elikakatearen Kontrol Ofizialerako Plan Nazionalaren (PNCOCA) emaitzak biltzen dituen urteko txostena argitaratu da. 2023. urteari dagokion txostenean 625/2017 (EB) Erregelamenduaren esparruan egindako kontrolak daude eta erkidego eta hiri autonomo guztiek egin dituzte, koordinatuta aritzen baitira lanean kontrol ofizialak gauzatzen nahiz txosten hau egiteko beharrezko informazioa transmititzen. Txostena lau atal handitan banatuta dago, PNCOCAko goi-mailako lau helburuen arabera. GOI-MAILAKO 1. HELBURUA Lehen mailako ekoizpenaren kontrolei buruzkoa, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak koordinatua. 19 kontrol-programa ditu eta arlo horretan, 2023an, 41.643 kontrol ofizial egin dira Estatu osoan. GOI–MAILAKO 2. HELBURUA Elikadura-establezimenduetako elikaduraren arloko segurtasun-kontrolari buruzkoa, Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak koordinatua. 16 kontrol-programa ditu eta 2023an ...
AESANek bere Batzorde Zientifikoak eginiko irizpen bat argitaratu du. Irizpen horretan, elikagaiak kontsumitzeagatik botulismoa izateko arriskua ebaluatzen da. Irizpenean, elikagaietan Clostridium botulinumaren biziraupenean eragina duten faktoreak aztertzen dira, hutsean edo atmosfera aldatuan ontziratutako V gamako elikagaien kalteberatasuna (kontsumitzeko prest daudenak edo tratamendu termiko arinen bat izan dutenak) identifikatzen da eta arrisku hori kontrolatzeko gomendioak ematen dira. Botulismoaren arriskua kudeatzeko, segurtasun-tarteak ezartzen dira toxina botulinikoa sortzen duten Clostridium botulinumaren esporek bizirauteko, ernetzeko eta hazteko duten aukeren arabera. Bakterio horrek elikagaietan duen biziraupena honako hauek egotearen araberakoa da: oxigenoa, pH-a, uraren jarduera, tenperatura eta kontserbagarriak egotea ala ez. Ondorio nagusiak Elikagai esterilizatuen kasuan (kontserbak), aplikatutako ...
Cookieak gure webgunearen erabilgarritasuna eta prozesuak hobetzeko edo gaitzeko erabiltzen dira. Cookieak desgaitu edo ezabatzen badira, gerta daiteke erabiltzaileek webgunearen aukerak ezin erabiltzea, edo webgunean diseinatu ez den moduan funtzionatu dezake arakatzaileak.
Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.
Behar-beharrezkoak diren cookieak beti aktibatu behar dira, cookie-en ezarpenen zure lehentasunak gorde ahal izateko.
Las cookies estrictamente necesarias tiene que activarse siempre para que podamos guardar tus preferencias de ajustes de cookies.
Cookie hau desaktibatzen baduzu, ezin izango ditugu zure lehentasunak gorde. Horrek esan nahi du webgune hau bisitatzen duzun bakoitzean cookieak gaitu edo desgaitu beharko dituzula berriro.
Si desactiva esta cookie, no podremos guardar sus preferencias. Esto significa que cada vez que visite este sitio web deberá habilitar o deshabilitar las cookies nuevamente.
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
cookielawinfo-checkbox-necessary
RGPD Compliance plugin
Determina si el visitan te ha aceptado la casilla de consentimiento de cookies
1 día
Analisi- edo neurketa-cookieak
Webgune honek Google Analytics ezarritako cookiak erabiltzen du, bisitari kopurua eta weborriaren erabilerari buruzko informazio anonimoa biltzeko.
Cookie hauek mantenduz gero, gure weborria hobetzen laguntzen gaituzu.
Este sitio web utiliza Google Analytics para recopilar información anónima sobre el número de visitantes y el uso de la web.
Si mantienes estas cookies, nos ayudas a mejorar nuestra página web.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
_ga
Google
Registra una identificación única que se utiliza para gen erar datos estadísticos acerca de cómo utiliza el visitan te el sitio web.
2 años
_gat
Google
Utilizado por Google Analytics para controlar la tasa de peticiones.
1 día
_gid
Google
Registra una identificación única que se utiliza para generar datos estadísticos acerca de cómo utiliza la persona visitante el sitio web.