Arrisku Mikrobiologikoen Ebaluazioko (JEMRA) Adituen FAO/OME Batzordeak Elikagaien birusen arriskuaren ebaluazioaren lehenengo zatia argitaratu zuen 2023. urtean, aurrerapen zientifiko berrienetan eta elikagaien bidez transmititutako birusei lotutako datuetan oinarrituta. Helburuak Txosten hau honako xede hauekin egin da: Eskura dauden bibliografia eta zaintzako datu-baseak berrikustea, eliagaien bidez transmititutako birusak sailkatzeko, beren maiztasunaren eta larritasunaren arabera. Osasun publikorako kezkagarrienak diren elikagai-produktu egokiak sailkatzea. Agerraldiak ikertu eta elikagaiak aztertzeko egindako birusak aztertzeko metodoak eztabaidatzea, horiek zaintzeko eta jarraipena egiteko. Kutsadura birikoaren egungo adierazleak eta adierazle posibleak berrikustea. Ondorioak Norobirusa elikagaien bidez transmititutako gaixotasun birikoen eragile nagusia da, eta, ondoren, A hepatitisaren (AHB) eta E heptatitisaren (EHB) birusak. Larritasun klinikoari dagokionez, AHB eta EHB ...
Txostenaren arabera, 2023an, Listeriosi kasuak maila altuenera heldu dira 2007tik. Kasu-kopuruak gorako joera izan du 2019 eta 2023 urteen artean, eta azken urte honetan gizakietan 2.952 listeriosia kasu jakinarazi dira. EFSA eta ECDCren EBko zoonosiari buruzko urteko «One Health» txostenak, gainera, ondorioztatu du orokorrean gizakietan gaixotasun zoonotikoen jakinarazitako kasuek gora egin zutela, nahiz eta elikagaiek transmititutako agerraldi-kopuruak zertxobait behera egin zuela. Listeriosia ⇑⇑ Igoera horrek lotura izan dezake Europako biztanleriaren zahartzearekin (gaur egun, europarren % 21,3k baino gehiagok 65 urte baino gehiago dituzte).
Kontsumitzeko prest dauden elikagai (RTE) kutsatuak (hala nola hotzean ketutako izokina, haragi-produktuak eta esnekiak) infekzioen iturri ohikoenak dira. Campylobacter ⇑ Campylobakteriosia (Salmonellosiarekin batera) EBn ...
REMEDIA Sareko ikertzaileek eta PROVACUNOko behi-aziendaren sektoreko teknikariek berriki argitaratu dute nekazaritza eta basogintzaren sektorean berotegi-efektuko gasak arintzeko jardunbide egokien kode hau. PROVACUNOren Karbono Neutralerako 2050erako Estrategiaren ardatza da berotegi-efektuko gasen (BEG) emisioak murriztea eta karbonoaren bahiketa areagotzea, larreak eta ustiategien bazka-baliabideak kudeatu eta erabiltzeko jardunbideen bidez. Estrategia horren barruan, Go Secuesvac sortu da, behi-azienden ekoizpenean iraunkortasuna ziurtatuz neutraltasunerantz aurrera egiteko talde operatiboa. Horretarako, dokumentu hau REMEDIA sareko hainbat ikerketa-zentrotako ikertzaileek egin dute, besteak beste, NEIKER eta BC3. Kodeak hainbat neurri jasotzen ditu, behi-haziendaren haragia ekoiztean BEGen emisioak murriztera bideratuak; neurri horiek 5 bloke handitan egituratuta daude: Bloke horien artean eskura dauden arintze-neurriak identifikatu ...
Elikagaien Segurtasunerako Irlandako Agentziaren (FSAI) txostenak, EFSAk argitaratuak, xede du aholkularitza ematea osagarri horietan erabil daitezkeen mikroorganismo “probiotiko”-en segurtasun-irizpideei buruz. Osagarri horiek Europar Batasunaren (EB) elikagaien legediaren bidez daude araututa (2002/46/EE, 2007ko 506. zenbakiko SI); bertan ezartzen dira izan ditzaketen bitaminen eta mineralen gehieneko maila seguruak. Beste substantzia batzuk, mikroorganismo biziak (“probiotikoak”) eta horien produktuak barne, sar daitezke elikadura-osagarrietan, baldin eta seguruak badira.
2007 urtetik, Europan elikadura-osagarri baten parte izan daitezkeen mikroorganismoen QPS zerrenda dago (Segurtasunaren Presuntzio Kualifikatua); zerrenda hori gizaki, animalia eta ingurumenerako sor ditzaketen segurtasun-arazoen aurreko ebaluazio baten emaitza da.
Ondo zehaztuta ez dauden mikroorganismoak, segurtasun-arazoak eman dituztenak edo argi utzi ...
Gaixotasunak Prebenitzeko eta Kontrolatzeko Europako Zentroak (ECDC) zientzia-irizpena argitaratu du, non hegazti-gripe zoonotikoaren Europako egoera epidemiologikoa ebaluatu duen Duela gutxi AEBn A hegazti-gripearen (H5N1) gizakien kasu bat hauteman da; hortaz, agerian geratu da gizakietan gripearen birusa tipifikatzeak eta azpitifikatzeak duen garrantzia. Hori dela eta, ECDCk gomendioak eskaini ditu HG zoonotikoaren birusak gizakietan eragindako infekzioak identifikatzeko 2024-2025 gripe-aldirako. Horien artean, honako hauek dira aipagarrienak: Hegazti-gripe zoonotikoarekin kutsatuta dauden animaliekiko esposizioa izan duten pertsonak monitorizatzea. Esposizioaren azken egunaren ondorengo 10 eta 14 egun bitarteetan hautemate-probak egin behar dira, eta, sintomak agertuz gero, beren burua isolatu beharko dute, eta berehala proba egin. Osasun-langileak sentsibilizatzea: ...
EFSAk arrantza-produktuetan parasitoak egoteko arriskuaren ebaluazio berria amaitu du ebidentzia zientifiko berrietan oinarrituta. Txostenean ondorioztatzen da egoera basatian harrapatutako arrain-espezie guztiak egon daitezkeela parasito zoonotikoen eraginpean; eta, beraz, horiekin infektatuta egon daitezke. Eta ondorio hori bera aplikatzen da ur gezako arrantzaguneei dagokienez. Ebaluazio berriaren lehen zatian (EFSA, 2024ko apirila), arrain-haztegietako arrainetan aurki daitezkeen parasito garrantzitsuak deskribatu ziren. Eta bigarren zati honetan egoera basatian harrapatutako arrainek izan ditzaketen parasitoak jasotzen dira, zeinak parasito zoonotikoen multzo zabalagoa diren. Parasitoak arrain-espezie basatietan Literatura zientifikoan bildutako datuetan oinarrituta, gutxienez parasito zoonotiko bat jakinarazi da gutxienez arrain-espezie batean FAOren itsas arrantzako eremuetako bakoitzean. Anisakis spp.-ren presentziari dagokionez, egoera basatian ...
Nekazaritza eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) urtekari estatistikoa (2024) argitaratu du. Bertan zehazten dira mundu-mailako nekazaritzako elikagaien sistemen joera garrantzitsuenak. Erronka nagusien artean nabarmentzen dira Lurreko tenperaturen areagotzea, elikagaien segurtasun-ezaren aurkako borroka, obesitate-tasen gorakada eta nekazaritza-ekoizpenak aurre egin beharreko ingurumen-presioak. Urtekariak sarbide azkarra eta erraza ematen du elikaduraren eta nekazaritzaren askotariko dimentsioei buruzko maila goreneko zifra, grafiko eta mapetara: sektorearen ezaugarriak, ekoizpena, prezioak eta merkatua, elikagaien segurtasuna eta nutrizioa, ingurumenari lotutako alderdiak, eta abar. Guztira 50 adierazle baino gehiago aurkezten dira 17 domeinu tematikotan 200 bat herrialde eta eskualdetarako, eta hori guztia informazio gakoa da elikagaien inguruko politikak formulatzeko. Urtekari estatistikoa ...
Europar Batasuneko Kontuen Auzitegiak txosten bat argitaratu du EBko elikagaien etiketei buruz. Txosten horretan nabarmentzen da etiketek kontsumitzaileak nahasten dituztela, sinbolo, borondatezko aipamen edo harmonizatu gabeko aurrealdeko sistemen bidez, zeinekin salmentak areagotu besterik ez den nahi. Aipamen horiek nahasgarriak izateaz gain, engainagarriak ere izan daitezke. Zein da elikagaien etiketen xedea? Etiketek informazioa ematen diete kontsumitzaileei elikagaien edukiari buruz, eta erosteko orduan erabaki kontzienteak hartzen laguntzen diete: nutrizio-balioari, izan ditzakeen arriskuei (alergenoak) eta produktu baten kontsumo seguruari (iraungitze-data edo kontsumo lehenetsiarena) buruzko informazioa ematen dute. Baina publizitate-bitarteko gisa ere erabiltzen dira produktua erakargarriagoa izan dadin. Kontsumitzaileek elikagaiei buruzko informazio osoa eta zehatza jasotzeko duten ...
AESANek galdera-erantzunen dokumentu bat argitaratu du, elikagaiekin kontaktuan dauden ontzietarako erabiltzen diren jatorri birziklatuko materialei buruzko galdera ohikoenetako batzuei erantzuteko. Europako araudi berriek, 2022/1616 (EB) Erregelamenduak eta 10/2011 (EB) Erregelamenduak, eta 1055/2022 Errege Dekretuak plastikoaren erabilera mugatzen dute hainbat esparrutan, eta berrikuntzak ekarri dituzte elikagaiak merkaturatzeko erabiltzen diren materialei dagokienez. Estatuko araudiak honako helburu hauek ezartzen ditu: "2025erako, material plastikoek birziklatutako plastikoaren pisuan % 50 izan behar dute, eta 2030ean, % 55". Ontzien birziklagarritasuna eta plastiko birziklatu honen berrerabilera gaurkotasuneko gaiak dira. Beraz, dokumentu hau argigarria izan daiteke biztanleek egin ditzaketen galdera hauei dagokienez: Zer dira elikagaiak ukitzeko birziklatutako materialak? Zertan datza birziklatze-prozesu bat? Zer ...
Estatu Batuetako Elikagai eta Sendagaien Administrazioak (FDA) Betetze Politikaren Gida (BPG) bat argitaratu du, eta bertan eskonbrotoxina (histamina) duten arrain eta arrantza-produktuentzat egun ezarrita daukan irizpidea zehaztu du. Arrainen muskulu-ehunak deskonponsatzean histamina eta beste narriadura-konposatu batzuk sor daitezke, bakterioek sortutako jarduera entzimatikoa dela eta. Ondorioz, substantzia hori metatu egin daiteke eta eskonbrotoxinarekin (histaminosia) intoxikatzeko arriskua egon daiteke.
Arraina behar bezala hoztu ezean, histamina metatu egin daiteke eta hori gertatutakoan ezin da desagerrarazi arraina garbituta, izoztuta edo berotuta.
Alabaina, higiene-jardunbide egokiei jarraitzeak gutxitu edo desagerrarazi egin dezake substantzia hori agertzeko arriskua. Jardunbide egoki horiek dira, besteak beste, arraina azkar hoztea eta kontrol egokia izatea ...
Azaroaren 20an, Batzordearen 2024/2895 (EB) Erregelamendua argitaratu zen, eta aldaketa esanguratsuak jasotzen ditu 2073/2005 (EE) Erregelamenduan Listeria monocytogenes bakterioari aplika dakizkiokeen elikagaien segurtasun-irizpideei dagokienez. Egungo erregelamenduak baimendutako balioak mantentzen ditu (100 ufc/g edo ez detektagarria 25 g-tan) bakterio patogeno horren hazkundea erraztu dezaketen elikagaietan, eta balio horien aplikazioa produktuaren bizitza baliagarri osoan zabaltzen du. Osasun publikorako arriskua Zoonosiari buruzko EFSAren azken txostenean (EFSA, 2023) ikusi zen 2022an Europar Batasuneko gizakiengan izandako listeriosi-kasuen kopurua 2021ekoa baino % 15,9 handiagoa izan zela, eta Listeria monocytogenes-ek eragindako heriotzen kopurua azken 10 urteetan jakinarazitakoen kopururik handienetako bat dela. EBko listeriosi-kasuen gorakada ikusita, funtsezkoa da Listeria monocytogenesaren elikadura-segurtasuneko irizpideek ...
EFSAk zientzia-irizpen bat argitaratu berri du, zeinetan ondorioztatzen den sakarina segurua dela giza kontsumorako, eta handitu egin du Eguneko Ingestio Onargarria (EIO): eguneko 5 mg/gorputz-pisuaren kg-tik 9 mg-ra.
Zer da sakarina?
Sakarina elikagaiak gozatzeko erabiltzen da eta 60ko eta 70eko hamarkadetan ospe handia lortu zuen azukrearen ordezko gisa. Sakarinaren gatzak hobeto disolbatzen dira uretan; beraz, errazago gehitzen dira elikagai eta edarietan, eta gozatu egiten dituzte.
Sakarinak eta haren gatzek produktuen etiketetan agertu behar dute; horrek aukera ematen die kontsumitzaileei erabakiak jakinaren gainean hartzeko. Gainerako elikagai-gehigarriak bezala, etengabe berrebaluatzen dira haien segurtasuna berrikusteko.
Sakarina eta haren gatzak berrebaluatzea elikagai-gehigarri gisa
Berrebaluazio hori eskala handiagoko lan baten parte da. ...
FutureFoodS lankidetzak gaur emango du elikadura-sistemen eraldaketari buruzko nazioaz gaindiko bere lehenengo deialdia ko-finantzatuaren berri: elikadura-sistemen interakzioak birmoldatzea, elikaduraren arloko berrikuntzak sustatzea eta elikagai jasangarriak hautatzeko ahalduntzea. Guztira 40 milioi euro finantzatuko dira, eta zenbateko hori Europako 19 herrialdetako 36 erakundek emango dute, besteak beste, Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza Sailak, ELIKAren bidez, eta Europako Batzordeak. Helburua da elikaduraren etorkizun jasangarria sortzea xede duten ikerketa- eta garapen-proiektu berritzaileak bultzatzea. FutureFoodS Europako lankidetzaren helburua da Europako gaur egungo elikadura-sistemak sostengaezin bihurtzen dituzten erronka konplexuei aurre egitea, eta, horretarako, beharrezkoa da ezagutzak, eragileak eta baliabideak mugiaraztea, elikadura-sistemetan oinarritutako ikuspegi holistiko baten bidez.
Deialdi ...
Euskadik mihi urdinaren gaitzik gabeko eremu izateari utzi dio eta gaixotasunak mugatutako eremuan sartu da; horrenbestez, osasun-neurriak hartu behar dira abereetan, gaixotasunari aurre egiteko. Aurreko ostiralean, 2024/10/25ean, Gipuzkoako Foru Aldundiaren Fraisoro laborategiak mihi urdinaren gaitzaren kasu bat baieztatu zuen Oiartzungo (Gipuzkoa) ustiategi bateko ardi batean. Abereak mihi urdinaren gaitzarekin bat zetorren sintomatologia zuen: mihi zianotikoa (handituta eta urdina), sudur-isuria eta listu-jariatzea.
Hori ikusita, laginak bidali ziren Algeteko erreferentziazko laborategi nazionalera, eta bertan egiaztatu ahal izan dute astearte honetan 8 serotipoko mihi urdinaren gaitzaren fokua. Ondoren, fokuaren adierazpen ofiziala ere egin da.
Agerraldi berria egiaztatzearen ondorioz, Nekazaritza Ministerioak fokuaren inguruko eremua mugarriztatu du: EAE, ...
EFSAk elikagaietako fenol bromatuen eta haien eratorrien arriskuen ebaluazioa eguneratu du (EFSA, 2012), eta ondorioztatu du tribromofenola ez dela arriskutsua osasun publikorako; gainerakoak ezin izan dira ebaluatu ez baitzegoen nahikoa daturik. Fenol bromatuak 1920ko hamarkadaz geroztik erabiltzen dira sugar-atzeratzaile gisa eta pigmentuak, herbizidak, germizidak eta agente antifungikoak sintetizatzeko. Ez daude polimeroei kimikoki lotuta; hortaz, ingurumenera iragaz daitezke. Oro har, kimikoki egonkorrak eta biometagarriak dira; ondorioz, ingurunera iristen dira erabileraren bidez edo horiek sortzen dituzten hondakinen ondorioz, airearen, uraren eta lurzoruaren bitartez.
Europar Batasunean debekatuta edo mugatuta dago sugar-atzeratzaile bromatuak (BFR) erabiltzea, fenol bromatuak erabiltzea ez bezala.
Ebaluazio honek bost bromofenol eta eratorri ...
ontzi | BASQUE FOOD PACKAGING Innovation Hub-ak Euskadiko elikagaien ekosistemako eta ontzien eta bilgarrien industriako 465 eragile baino gehiago ditu dagoeneko.
Bi sektoreen arteko lankidetzaren ondorioz, 26 berrikuntza-proiektu diseinatu dira elikagai-enpresen beharrei soluzioa emateko.
Eusko Jaurlaritzak finantzatutako ENVAS3S proiektuaren esparruan BASQUE FOOD CLUSTERek eta ELIKA Fundazioak sustatutako ekimena da. Elikagaien balio kateko eta ontzien eta bilgarrien industriako 150 profesional inguru izan dira asteazken honetan Barakaldon (Bizkaia) ontzi | BASQUE FOOD PACKAGING Innovation Hub-ek antolatutako ‘Elikagaien Ontzien eta Bilgarrien Berrikuntzarako II. Topaketan’. Ekitaldiak, erreferentziazko adituek hainbat gai, hala nola berehala onartuko den ontziei eta ontzien hondakinei buruzko Europako legeria berria indarrean ...
EFSAk E 551 elikagai-gehigarriaren segurtasun-ebaluazio eguneratua egiten duen txostena argitaratu du, adin-tarte guztiak aintzat hartzen dituena, 16 astetik beherako bularreko haurretarako elikagaien erabileraren segurtasuna barne. Gainera, 2018an azken ebaluazioa egin zenetik EFSAk eskuragarri dituen datu berri garrantzitsu guztiak aintzat hartu ditu.
EFSAko Elikagai-gehigarrien eta Elikagaiei gehitutako Mantenugai-iturrien Panelak (ANS panela) silizio dioxidoaren segurtasuna ebaluatu zuen berriro ere, EBn baimendutako elikagai-gehigarriak berriro ebaluatzeko programaren baitan.
EFSAko Sektorearteko Lantaldeari genotoxikotasunari buruzko laguntza eskatu zitzaion, egungo ebidentzia berrikusteko eta E 551ren genotoxikotasuna ondorioztatzeko. Egun eskuragarri dauden datuetan oinarritua, Talde Bereziak ondorioztatu zuen E 551k ez zuela inolako genotoxikotasun arazorik.
Azterketa batek ere ez zuen adierazi toxikotasunari ...
Elikagaien Segurtasuneko Europako Agintaritzak (EFSA), Gaixotasunak Prebenitzeko eta Kontrolatzeko Europako Zentroak (ECDC) eta EBren erreferentziazko laborategiak (EURL) zientzia-irizpen bat argitaratu dute, eta bertan, hegazti-gripeak azken hiruhilekoan Europan izan duen egoera epidemiologikoa ebaluatu dute.
Hegaztietan, txosten honek nabarmendu du Europak, 2024ko ekainaren 15etik irailaren 20ra bitartean, A(H5) eta A(H7) HGOP birusaren 75 foku erregistratu direla Europako 11 herrialdetako etxeko hegaztietan (16) eta hegazti basatietan (59), mapa hauetan ikus daitekeen moduan. Europako detekzio-kopuruak txikia izaten jarraitu zuen arren aurreko urteekin alderatuta, Atlantikoko, Ipar Itsasoko eta Baltikoko kostaldeetako kolonietan ugaltzen diren itsas hegaztien kasuak nabarmen hazi dira, eta, gainera, kaioen artean modu eraginkorragoan transmititu daitekeen ...
2023an elikagaiei lotutako 772 jakinarazpen kudeatu dira SCIRIren bidez: 339 alerta, 285 informazio, 140 uko-egite eta 8 “berrikuntza” gisa sailkatuak. Jakinarazpenen % 44 animalia-jatorriko produktuetan detektatutako arriskuei lotutakoak izan ziren, % 39 landare-jatorriko produktuetakoak, % 14 beste produktu batzuetakoak eta % 3 elikagaiekin kontaktuan dauden materialei lotutakoak.
Identifikatutako arriskuen sailkapenari dagokionez, aurreko urte batzuetan ikusitako joeraren antzekoa mantendu da. Izaera kimikoko arriskuak dira nagusi, “beste batzuk” modura sailkatutakoak eta arrisku biologikoak ondoren eta arrisku fisikoak azkenik.
Arrainei eta arrainen eratorriei lotutako jakinarazpen-kopurua handitu egin da: 2022an 87 jakinarazpen izan ziren eta 2023an 96. Ondorioz, lehenengo posiziora igaro dira. Bigarrenik, haragiei eta haragiaren eratorriei lotutako jakinarazpenak daude, ...
Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziaren (AESAN) batzorde zientifikoak zientzia-irizpen bat argitaratu du. Bertan, Vibrio cholerae-ren arriskua ebaluatzen du arrantza-produktuetan eta kontrolerako irizpide mikrobiologikoak gomendatzen ditu, bai eta arriskua murrizteko neurriak ere. Azken urteotan hauteman da Vibrio espezieen presentzia areagotu egin dela arrantzatik eratorritako produktuetan, besteak beste klima-aldaketa, nazioarteko merkataritza eta hautemateko eta diagnostikatzeko metodo berrien garapenaren ondorioz. Hortaz, beharrezkoa da kontrolerako gida eta estrategia eraginkorrak inplementatzea. V. cholerae O1 eta O139 serotaldeak eta koleraren toxinarentzako kodifikatzen duen genea duten anduiak (ctx positiboak) arriskutsuak dira kontsumitzaileentzat, arrantzatik eratorritako eta kutsatutako produktuak ahoratzen direnean.
Espezie patogenoek eragindako elikadura-infekzioaren prebalentziari eta agerraldiei buruzko datu berrienek ...
Cookieak gure webgunearen erabilgarritasuna eta prozesuak hobetzeko edo gaitzeko erabiltzen dira. Cookieak desgaitu edo ezabatzen badira, gerta daiteke erabiltzaileek webgunearen aukerak ezin erabiltzea, edo webgunean diseinatu ez den moduan funtzionatu dezake arakatzaileak.
Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.
Behar-beharrezkoak diren cookieak beti aktibatu behar dira, cookie-en ezarpenen zure lehentasunak gorde ahal izateko.
Las cookies estrictamente necesarias tiene que activarse siempre para que podamos guardar tus preferencias de ajustes de cookies.
Cookie hau desaktibatzen baduzu, ezin izango ditugu zure lehentasunak gorde. Horrek esan nahi du webgune hau bisitatzen duzun bakoitzean cookieak gaitu edo desgaitu beharko dituzula berriro.
Si desactiva esta cookie, no podremos guardar sus preferencias. Esto significa que cada vez que visite este sitio web deberá habilitar o deshabilitar las cookies nuevamente.
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
cookielawinfo-checkbox-necessary
RGPD Compliance plugin
Determina si el visitan te ha aceptado la casilla de consentimiento de cookies
1 día
Analisi- edo neurketa-cookieak
Webgune honek Google Analytics ezarritako cookiak erabiltzen du, bisitari kopurua eta weborriaren erabilerari buruzko informazio anonimoa biltzeko.
Cookie hauek mantenduz gero, gure weborria hobetzen laguntzen gaituzu.
Este sitio web utiliza Google Analytics para recopilar información anónima sobre el número de visitantes y el uso de la web.
Si mantienes estas cookies, nos ayudas a mejorar nuestra página web.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
_ga
Google
Registra una identificación única que se utiliza para gen erar datos estadísticos acerca de cómo utiliza el visitan te el sitio web.
2 años
_gat
Google
Utilizado por Google Analytics para controlar la tasa de peticiones.
1 día
_gid
Google
Registra una identificación única que se utiliza para generar datos estadísticos acerca de cómo utiliza la persona visitante el sitio web.