ECDCk Europako gaixotasun transmitigarriei buruzko epidemiologia-txostena argitaratu du. Txosten hori 2007. urtetik 2008. urtera bitarteko aldiari buruzkoa da. Elikagaiek transmititu ahal dituzten gaixotasunen (ETAk) gaineko datuei bagagozkie, txostenak jasotzen du campylobakteriosiari buruzko jakinarazpenek gora egin dutela 2007. urtean, 2006. urtean baino % 15 jakinarazpen gehiago egin baitira. Eta Europan horixe da, hain zuzen, beste urte batez, urdail-hesteetako gaixotasun ohikoena. Bestalde, Europa mailan salmonellosiak gutxitzeko joera izaten jarraitzen du beste urte batez. Listerosiari dagokionez, aldiz, jakinarazitako kasuen % 70 etxean bertan sortuak izan direla baieztatzen du txostenakArtikulu osoa ...
Arriskuak Balioztatzeko Alemaniako Institutu Federalak (BfR) txosten bat argitaratu du, Europan elikagaien segurtasunaren arloan lan egiten duten estruktura juridiko eta erakundeen informazioa emanez eta europako 30 herrialdeen datuak jasoz.
Arriskuak balioztatzen dituzten Espainiako erakundeei dagokienez, txostenean azpimarratzen da, Elikagaien Segurtasuneko eta Nutrizioko Espainiako Agentziaz gain, badaudela eskualde mailan arriskuak toki mailan balioztatzen dituzten bi erakunde ere, Euskadikoa eta Kataluniakoa hain zuzen ere.
Halaber, txostenak, EFSAri aholkularitza eskaintzeko sarea osatzen duten 22 erakundeen zerrenda biltzen du, 178/2002 Araudiak 36. artikuluan jasotakoa alegia.
Artikulu osoa ...
EFSAk zientzia-iritzia argitaratu du elikagaietako artseniko mailari buruz. Iritzia emateko, Europako 15 herrialdek igorritako laginak aztertu dituzte. Erabilitako tekniken bidez antzemangarriak diren mugetatik beherako baloreak izan dituzte lagin horietako bi herenek. Mailarik altuena honako elikagai hauetan antzeman dute: arrainak, itsaskiak, itsasoko algez egindako elikagaiak, zerealak eta eratorriak (batik bat, arroz-elikagaiak), ernamuina eta zahia. Hauek dira europarren dietan artseniko ez-organikoaren kopuru handiena duten elikagaiak: zerealak eta eratorriak, produktu dietetiko bereziak, ontziratutako ura, kafea, garagardoa, arroza eta arroza duten elikagaiak, arraina eta barazkiak. Hiru urtetik beherako haurrek izaten dute esposizio mailarik handiena. Haurren esposizioa, batzuetan, helduena baino hiru aldiz handiagoa izaten da; ...
Europako Batzordeak datu base bat argitaratu du web orrian. Datu basea pestizidei buruzkoa da, eta berori argitaratzeko arrazoia izan da legeen gaineko gardentasuna bermatzea eta informazio egokia ematea EBn erabili ahal diren eta onartuta dauden pestiziden inguruan. Bestalde, informazio-foileto bat ere argitaratu du. Foiletoak erreferentzia egiten die azken urteotan pestiziden gainean gauzatutako ekintzei. Eta bertan jasotzen da 1993. urtearen aurretik berrikusi beharreko pestiziden % 67 merkatutik kendu dituztela, balioztatze prozesu egokia ez pasatzeagatik.Sarrera Data Basera ...
Europako Batzordeak datu base bat argitaratu du web orrian. Datu basea pestizidei buruzkoa da, eta berori argitaratzeko arrazoia izan da legeen gaineko gardentasuna bermatzea eta informazio egokia ematea EBn erabili ahal diren eta onartuta dauden pestiziden inguruan. Bestalde, informazio-foileto bat ere argitaratu du. Foiletoak erreferentzia egiten die azken urteotan pestiziden gainean gauzatutako ekintzei. Eta bertan jasotzen da 1993. urtearen aurretik berrikusi beharreko pestiziden % 67 merkatutik kendu dituztela, balioztatze prozesu egokia ez pasatzeagatik.Sarrera Data Basera ...
EFSAk gidaliburu bat argitaratu du. Horren helburua da gehigarri gisa erabiltzen diren landare-espezieen eta horien estraktuen segurtasuna balioztatzea. Gidaliburua, halaber, baliagarria izan daiteke elikagaietan eta pentsuetan erabil daitezkeen ebaluatzeko ere. Gidaliburuan zehazten dira, batetik, zein ezaugarri izan behar dituen landare-espezie batek "ustez segurutzat" kalifikatua izateko, eta, bestetik, ondoren egingo den balioztapena. Bestalde, zerrenda bat osatu da elikagaietarako gehigarri gisa erabiltzeko ustez kaltegarriak izan daitezkeen espezieak biltzeko.EFSAko gidaliburua ...
EFSAk laburpen bat argitaratu du. Laburpen horrek biltzen ditu moluskuetan den itsas biotoxinei buruz argitaratu berri diren zientzia-iritzi guztiak. Substantzia horiek arautzen dituzten legeak aurki ditzakegu bertan, bai eta Europako biztanleen esposizio maila substantzia horien aurrean ere. Bestalde, nahiz eta legeak mugak ezartzen dizkien azido okadaikoari eta antzekoei, azaspirazidoari, saxitoxinei eta azido domoikoari, arestian aipaturiko iritzien arabera, muga horiek ez dira behar bezain murriztaileak produktu horiek maiz kontsumitzen dituztenentzat.Artikulu osoa ...
Europako Batzordeak txosten bat argitaratu du bioaniztasunari buruz. Txostenak erreferentzia egiten dio 2001-2006 urte-epeari, eta ebidentzian jarri du kostaldeko habitatak, landaguneak eta hezeguneak mehatxu gehiago jasotzen dutela; izan ere, ohiko nekazaritza-ereduak gutxitu egin dira gune hauetan, turismoak gora egin du, eta, gainera, klima aldaketak eragin handia izan du. Era berean, nekazaritzarekin zerikusia duten habitat mota guztiak txartoago daude kontserbatuta gainontzeko habitatak baino; eta horren arrazoiak hiru izan litezke: nekazaritza intentsiboagoa erabiltzea, lurrak abandonatzea eta lurzorua txarto kudeatzea. Bestalde, txostenak egiaztatu du arazo espezifikoa dagoela itsasoan; izan ere, itsasoko espezieen %57ren eta itsaso inguruko espezieen %40ren kontserbazio maila “ezezagun” gisa sailkatu ...
Elikagaien Segurtasuneko Europako Agintaritzaren (EFSA) Genetikoki Eraldaturiko Organismoen (GMO) Panelak zientzia iritzi bat argitaratu du. Aipatu iritzia genetikoki eraldatutako MON89788 sojaren gainekoa izan da; izan ere, erresistentea da glifosatoaren aurrean. Panelak ondorioztatu du soja hau genetikoki eraldatu gabea bezain segurua dela, abereen zein giza osasunean eta ingurumenean izan lezakeen eraginari dagokionez behintzat. Bestalde, alergenotasun mailari bagagozkio, Panelak ohartarazi du aldaera biak nahiko antzekoak direla. Artikulu osoa ...
Elikagaien Segurtasuneko Europako Agintaritzaren (EFSA) Elikakateko Kutsatzaileen gaineko Zientzia Panelak (CONTAM) iritzi bat argitaratu du. Argitaratutako iritziak hizpide du merkurioaren kaltegarritasuna pentsuetan. Honen arabera, pentsuetako merkurioaren iturri nagusia arrain-irina da. Hala eta guztiz ere, aztertutako irin guztietatik batek ere ez ditu gainditu EBk zehazturiko legezko mugak. Bestalde, akuikulturako pentsuen %8k gainditu egin dituzte aipatu mugak. Hala eta guztiz ere, akuikulturako izokinei bagagozkie, Panelak adierazi du ia ez dagoela arriskurik kontsumitzaileentzat.Artikulu osoa ...
Cookieak gure webgunearen erabilgarritasuna eta prozesuak hobetzeko edo gaitzeko erabiltzen dira. Cookieak desgaitu edo ezabatzen badira, gerta daiteke erabiltzaileek webgunearen aukerak ezin erabiltzea, edo webgunean diseinatu ez den moduan funtzionatu dezake arakatzaileak.
Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.
Behar-beharrezkoak diren cookieak beti aktibatu behar dira, cookie-en ezarpenen zure lehentasunak gorde ahal izateko.
Las cookies estrictamente necesarias tiene que activarse siempre para que podamos guardar tus preferencias de ajustes de cookies.
Cookie hau desaktibatzen baduzu, ezin izango ditugu zure lehentasunak gorde. Horrek esan nahi du webgune hau bisitatzen duzun bakoitzean cookieak gaitu edo desgaitu beharko dituzula berriro.
Si desactiva esta cookie, no podremos guardar sus preferencias. Esto significa que cada vez que visite este sitio web deberá habilitar o deshabilitar las cookies nuevamente.
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
cookielawinfo-checkbox-necessary
RGPD Compliance plugin
Determina si el visitan te ha aceptado la casilla de consentimiento de cookies
1 día
Cookie Estatistikoak/Estadísticos
Webgune honek Google Analytics ezarritako cookiak erabiltzen du, bisitari kopurua eta weborriaren erabilerari buruzko informazio anonimoa biltzeko.
Cookie hauek mantenduz gero, gure weborria hobetzen laguntzen gaituzu.
Este sitio web utiliza Google Analytics para recopilar información anónima sobre el número de visitantes y el uso de la web.
Si mantienes estas cookies, nos ayudas a mejorar nuestra página web.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
_ga
Google
Registra una identificación única que se utiliza para gen erar datos estadísticos acerca de cómo utiliza el visitan te el sitio web.
2 años
_gat
Google
Utilizado por Google Analytics para controlar la tasa de peticiones.
1 día
_gid
Google
Registra una identificación única que se utiliza para generar datos estadísticos acerca de cómo utiliza la persona visitante el sitio web.